Australië wil strijdend naar tweede ronde: 'keihard voor gewerkt'

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Marwijk: je maakt een kans als je jezelf durft te zijn

Natuurlijk, het WK is het mooist denkbare podium, ook voor een coach. Maar Bert van Marwijk heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door pas in januari te tekenen bij Australië.

Alleen de WK-bondscoach van Japan werd nog later aangesteld dan Van Marwijk, de curieuze trainerswissel bij Spanje even buiten beschouwing gelaten. De coach die in 2010 Oranje naar de WK-finale leidde, heeft slechts een halfjaar gehad om van de Soccerroos een hecht team te smeden.

Groepsfase overleven

En eigenlijk is die periode nog korter want pas in maart had Van Marwijk zijn spelers voor het eerst bij elkaar. De doelstelling van de Australische voetbalbond is een heldere: de groepsfase overleven.

De loting met drie landen uit de top-12 van de FIFA-ranking is zwaar. Vandaag opent Australië tegen Frankrijk, dat wordt gezien als outsider voor de wereldtitel.

"Als we tegen Frankrijk spelen verliezen we normaal gesproken acht of negen keer. De afgelopen maanden hebben we keihard gewerkt om in de situatie te komen dat we een paar keer kunnen gelijkspelen en keertje kunnen winnen", blikt hij vooruit. "Winnen van Frankrijk zou hier wel een grote verrassing zijn", geeft hij toe.

Na Frankrijk wachten nog Denemarken (21-6) en Peru (26-6). Daarna kan het zomaar weer over en uit zijn voor Van Marwijk want na dit WK gaat Australië verder met Graham Arnold als bondscoach.

Vorige bondscoach

De vorige bondscoach, Ange Postecoglou, probeerde met Australië waar mogelijk aanvallend te spelen. Een systeem gebaseerd op balbezit en vroeg druk zetten. Dat leidde in 2015 tot de Aziatische titel nadat Zuid-Korea in de finale werd verslagen met 2-1.

Maar de WK-kwalificatie verliep moeizaam. In de poule kwalificeerden Japan en Saudi-Arabië (toen nog getraind door uitgerekend Bert van Marwijk) zich rechtstreeks voor het WK. Ook de noodzakelijke play-off tegen Syrië was een dubbeltje op zijn kant. Pas na verlenging in de thuiswedstrijd (2-1) werd een hernieuwde play-off afgedwongen tegen Honduras. Na de 0-0 in Midden-Amerika won Australië thuis met 3-1 en toen pas waren de WK-tickets veiliggesteld.

Verdedigende accenten

De lange weg naar Rusland eiste zijn tol. Ange Postecoglou was de kritiek over de matige WK-kwalificatiereeks niet in de koude kleren gaan zitten en een week na de winst op Honduras stelde hij zijn functie ter beschikking.

Van Marwijk zat bij Saudi-Arabië in een vergelijkbare situatie als Postecoglou. Hij had zich weliswaar gekwalificeerd voor het WK, maar voelde niet echt het vertrouwen van de bondsbazen. En zo werd Van Marwijk naar Down Under gedreven. Afgaande op de oefenwedstrijden die Australië heeft gespeeld, legt Van Marwijk meer accenten op de verdediging. "Ik hou van snel en aanvallend voetbal, maar ik wil ook winnen", luidt zijn simpele verklaring daarvoor.

Ange Postecoglou kwalificeerde zich met Australië voor het WK AFP

De vergelijking met Atlético Madrid is al gemaakt. De Spaanse topclub slaagt erin om met relatief beperkte middelen mee te doen om hoofdprijzen. Ook Van Marwijk heeft geen topselectie tot zijn beschikking. "We zijn van Championship-niveau", zei hij daar deze week over.

Atlético bestrijdt de tegenstanders met een uitgekiende tactiek die er (heel) in het kort op neer komt dat er weinig ruimte wordt weggegeven. Daarvoor is een ijzeren teamdiscipline noodzakelijk. Dat is ook wat Van Marwijk wil zien van Australië. "Als we tegen Frankrijk negentig minuten gaan verdedigen loopt het fout af. Maar ook constant druk zetten zal ons fataal worden. We moeten zo spelen dat het bij ons past."

Tim Cahill en Mile Jedinak (met baard) vieren de kwalificatie voor het WK AFP

Teamgeest

Eigenlijk heeft Van Marwijk niet veel te verliezen. Down Under is het vertrouwen in een lang WK niet groot en ook de bookmakers geven Australië geen schijn van kans, alleen landen als Panama, Costa Rica Tunesië en Saudi-Arabië scoren bij de gokkers nog lager. In de oefenduels liet Australië weliswaar progressie zien, maar ook Van Marwijk zag dat er vooral tactisch veel aan schortte.

Van Marwijk ziet desondanks voldoende aanknopingspunten voor een succesvol WK. "De teamgeest is enorm. Ze gaan voor elkaar door het vuur. We moeten dicht bij onszelf blijven. Ik noem vaak het voorbeeld van Oranje tegen Brazilië op het WK van 2010. Aanvankelijk werden we weggespeeld omdat we te veel opkeken tegen de Braziliaanse vedetten. We herpakten ons en gingen doen waar we goed in waren. Dat moet een voorbeeld zijn voor deze ploeg. Niet de beste spelers worden wereldkampioen, maar het beste team."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bert van Marwijk: we moeten onszelf blijven

STER Reclame