NASA
NOS NieuwsAangepast

Record-astronaut Peggy Whitson met pensioen

De 58-jarige astronaut Peggy Whitson heeft afscheid genomen van NASA. Whitson heeft meerdere records in de ruimte op haar naam staan. Zo heeft zij van alle Amerikaanse astronauten de meeste tijd in de ruimte doorgebracht.

Whitson verbleef drie keer een lange periode in het ruimtestation ISS. In totaal was ze 665 dagen in de ruimte. Geen andere Amerikaanse astronaut ontsnapte zo lang aan de zwaartekracht.

De biochemicus kwam in 1986 bij de NASA werken en werd in 1996 geselecteerd als astronaut. Haar eerste ruimtereis maakte ze in 2002. Tijdens deze missie werd ze de eerste wetenschappelijke leider van het ISS.

Met haar laatste missie van 288 dagen van november 2016 tot september 2017 brak ze ook het duurrecord voor vrouwen in de ruimte tijdens een enkele vlucht. Dat stond op naam van de Italiaanse Samantha Cristoforetti. Ook werd ze tijdens deze missie de eerste vrouw die twee keer gezagvoerder was.

En Whitson heeft nog meer records op haar naam staan: ze was de eerste vrouwelijke commandant van het ISS en maakte van alle vrouwelijke astronauten de meeste ruimtewandelingen; tien in totaal. Van haar collega's kreeg ze de bijnaam 'space ninja'.

'Geweldig rolmodel'

Tussen 2009 en 2012 was ze directeur van de Astronaut Office van NASA en was daarmee de eerste vrouw die deze positie bekleedde.

"Peggy Whitson is een testament van de Amerikaanse geest", zei NASA-directeur Jim Bridenstine bij haar afscheid. Volgens Brian Kelly, hoofd ruimtevluchten, was ze "een geweldig rolmodel voor vrouwen en mannen in Amerika en de hele wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl