NOS NieuwsAangepast

Hoe werkt big data-technologie bij de politie?

Zo wil de politie criminele netwerken in kaart brengen

Behalve in mensen steekt het kabinet ook 64 miljoen euro in moderne technologieën die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om allerlei digitale data aan elkaar te koppelen. In Groningen maken ze al gebruik van zo'n nieuwe methode.

Alle gegevens over verdachte personen en criminele markten als de hennepmarkt en de cocaïnemarkt worden ingevoerd in de computer, in kaart gebracht en met elkaar verbonden. "Zo krijg je een misdaadkaart van Noord-Nederland", zegt politiecommissaris Smilda over het project.

Realtime

De kaart komt tot stand door alle informatie over verdachte activiteiten direct in te voeren, of die nou afkomstig is van de wijkagent, de noodhulp of van burgers die anoniem een misdaad melden. "Op die manier heb je een realtime beeld."

Smilda vertelt dat met behulp van de nieuwe technologie inmiddels tien zaken zijn opgelost. Er is onder meer een xtc-lab opgerold en een grote hoeveelheid vuurwapens gevonden "omdat deze technologie een netwerk als het ware op een presenteerblaadje aanreikt".

Politiecommissaris Smilda van de politie Noord-Nederland voor zijn digitale kaart

Minister Grapperhaus zegt dat de Nederlandse politie nog heel sterk leunt op het systeem van wijkagenten, maar dat ook die inmiddels met een iPad op pad gaan waarin zij op straat meteen alles invoeren, terwijl ze vroeger terug moesten naar het bureau.

Hij denkt dat ook voor burgers dingen veranderen door de moderne technologie. "Als je aangifte gaat doen, staat die niet meer op zichzelf, maar wordt die automatisch verbonden met andere gebeurtenissen in de buurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl