De atlasleeuw en oranje leeuw samen in Sint-Petersburg
Hoessein Sabir
redacteur Buitenland
Hoessein Sabir
redacteur Buitenland
Trots poseert Mohamed voor de grote moskee van Sint-Petersburg met zijn Marokkaanse én zijn Nederlandse voetbalshirt. De Eindhovenaar is hier om het Marokkaanse elftal te steunen, maar de atlasleeuw en de oranje leeuw gaan volgens hem goed samen. "Ik ben geboren in Nederland en van Marokkaanse komaf. Ik ben er trots op om Marokkaan en Nederlander te zijn.''
Er zijn nog meer fans naar Rusland afgereisd om het Marokkaanse elftal te steunen:
Tijdens de lange afwezigheid van Marokko heeft hij altijd achter Oranje gestaan, hij hoopt dat de achterblijvers in Nederland ook voor Marokko gaan juichen. ''Wij vertegenwoordigen ook Nederland. Het Marokkaanse team telt vijf jongens die in Nederland zijn opgegroeid. Dus ik support Marokko'', zegt de goedlachse Brabander.
De spelers moeten straks uitmaken wie de beste is, maar vooraf proberen beide supportersgroepen elkaar nog te overschreeuwen. De Iraanse fans hebben er vertrouwen in, maar de Marokkanen weten al zeker dat ze gaan winnen. Ondanks die strijd hebben ze vandaag ook samen iets te vieren. Het is het einde van de ramadan, het begin van het Suikerfeest. En dus is er niet alleen rivaliteit, maar ook broederschap tussen de supportersgroepen.
Hun keuze toont de liefde die zij hebben voor hun land.
En het feest is helemaal compleet als uit het niets een Mexicaanse supporter besluit om voor de grote kerk in Sint-Petersburg zijn vriendin een aanzoek te doen. Hij gaat op zijn knieën voor haar, voor even is het voetbal bijzaak en juichen de supporters samen voor het gelukkige stel.
Bij het plein voor de kerk staan ook Zakaria en zijn oudere zus Houda uit Marrakesh. Ze verwachten veel van het voetbaltoernooi. ''Er zijn Marokkanen uit Marokko, Europa, de Verenigde Staten en Canada naar Rusland afgereisd om dit team te steunen. Ze moeten vandaag winnen'', vertelt Zakaria.
Niet alleen het supporterslegioen, ook het voetbalelftal bestaat uit veel Marokkanen die buiten Marokko zijn geboren. Zijn zus Houda begrijpt de keuze van die spelers voor het land van hun ouders wel. ''Ze houden van Marokko. Hun keuze toont de liefde die zij hebben voor hun land."
De supportersliederen galmen over het plein bij het stadion van Sint-Petersburg. Ondanks de relatief hoge temperaturen is een van de liederen gericht aan moeders, die maar beter wat dekens deze kant kunnen opsturen. Veel fans vinden het toch kouder dan verwacht. Het andere lied gaat over de Marokkaanse spelers die de wereldbeker moeten binnenhalen.
Het is dubbel feest, het is Suikerfeest, Marokko moet spelen en Marokko gaat winnen.
De Marokkaanse supporters hebben hier vooraf op geoefend. In de verschillende WhatsApp- en Facebookgroepen waarin de Marokkaanse voetbalsupporters zich hadden verzameld, is vooraf afgesproken om geen ingewikkelde teksten te gebruiken. Want de Marokkaanse supporters uit de diaspora zijn niet allemaal het Marokkaans-Arabisch machtig.
Adil, een van de vier vrienden uit Brabant, hoopt dat ze deze dag, die al een feest is, extra feestelijk kunnen afsluiten. ''Het is dubbel feest, het is Suikerfeest, Marokko moet spelen en Marokko gaat winnen.''
De Marokkaanse Nederlanders zijn er duidelijk klaar voor. Het is nu aan de spelers om de klus te klaren. Miljoenen Marokkanen leven in spanning naar deze wedstrijd toe. En de spelers die het voetballen onder meer op Nederlandse pleintjes en velden hebben geleerd, zijn nu de hoop van een voetbalgekke natie.