Kai Verbij en Plantina-coach Gerard van Velde tijdens een training
NOS SchaatsenAangepast

Van Velde en Kolder leiden trainingsgroep met schaatsers zonder ploeg

De KNSB heeft Peter Kolder en Gerard van Velde aangewezen om de trainingsgroep voor topschaatsers zonder ploeg te leiden. Bij de groep hebben zich elf langebaanschaatsers aangesloten, meldt de KNSB.

Kolder ontfermt zich per direct over olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser. Ook Marcel Bosker en Lotte van Beek sluiten aan. Kolder was de afgelopen twee seizoenen bondscoach van de Chinese nationale ploeg, maar nam dit voorjaar afscheid.

Gerard van Velde blijft de sprinters van Plantina trainen, maar nu onder de vlag van de bond. Dat impliceert dat ook Plantina het contract met de schaatsploeg van onder anderen Dai Dai Ntab, Kai Verbij, Pim Schipper en de broertjes Mulder niet verlengt. Dat was nog onzeker. Ook Gerben Jorritsma en Wesly Dijs sluiten aan bij Van Velde.

Voorlopig drie maanden

De trainers overwegen nog enkele schaatsers aan de groep toe te voegen om het collectief te versterken. Zaterdag beginnen de trainingen op het zomerijs in Thialf. Het is de bedoeling dat het gezelschap deze zomer ook een buitenlands trainingskamp draait. Sportkoepel NOC*NSF zorgt grotendeels voor de financiering van de trainingsgroep, die voorlopig drie maanden zal bestaan.

Peter Kolder was de afgelopen twee seizoenen bondscoach van China

'Tijdelijke oplossing'

In april maakte de KNSB al bekend dat het een trainingsgroep voor topschaatsers zonder ploeg zou gaan beginnen. "Het is een tijdelijke oplossing", zei technisch directeur Arie Koops toen. "Hopelijk komen er snel nieuwe sponsors en een paar nieuwe teams bij, maar nu zitten veel schaatsers zonder ploeg", benadrukte Koops het belang van de ondersteuning.

Op dit moment zijn er twee schaatsploegen zeker van een sponsor voor volgend seizoen: Lotto-Jumbo en Team IKO, de nieuwe ploeg die Jorien ter Mors begin deze week presenteerde. De ploeg van Jillert Anema koos er zelf voor om het contract met sponsor Clafis te ontbinden. Daardoor zitten ook Jorrit Bergsma en Irene Schouten - olympische medaillewinnaars in Pyeongchang - nog zonder ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl