Jiska bij een te steile rolstoelhelling
NOS NieuwsAangepast

Te steile hellingen en onbereikbare pinkastjes, Jiska ziet ze overal

Of het nou gaat om het pinnen in de winkel of het nemen van goed bedoelde maar veel te steile rolstoelhellingen, er is nog veel te winnen op het gebied van toegankelijkheid voor gehandicapten.

Jiska Stad-Ogier, een 23-jarige juriste uit Leiden, weet er alles van. Ze kan door haar beperking alleen korte stukjes lopen en heeft voor langere trips een rolstoel nodig. Onderweg naar Utrecht blijkt dat ze overal hindernissen tegenkomt die vaak met een paar kleine aanpassingen te verhelpen zouden zijn.

In deze video laat ze zien welke obstakels ze tegenkomt en reageert ze op de plannen van de minister om hier iets aan te doen.

Met welke beperkingen heb je te maken als je in een rolstoel zit?

Jiska Stad-Ogier is een van de oprichters van Wij Staan Op!, een beweging van jongvolwassenen met een beperking. Ze adviseert de gemeente Leiden als ervaringsdeskundige over wat er beter zou kunnen in de stad. Leiden is een van 25 gemeenten die koploper zijn bij de plannen om de samenleving toegankelijker te maken voor mensen met een handicap.

Dan gaat het niet alleen over rolstoelhellingen, maar bijvoorbeeld ook over een openbaar toilet voor rolstoelgebruikers waar de deur wel breed genoeg is, maar er niet genoeg ruimte is om met de rolstoel te keren. "Ik zie wel dat het bij ondernemers meer gaat leven en dat ze er bij de gemeenten meer mee bezig zijn. Maar dat verschilt weer per gemeente helaas."

De plannen van het kabinet, bedrijven en gemeenten om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te bevorderen werden vandaag gepresenteerd. Ook het bedrijfsleven heeft afspraken gemaakt. MKB-Nederland gaat bijvoorbeeld testen hoe toegankelijk winkelgebieden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl