Sergio Ramos (r) op de training Getty

Het koningsdrama in Spanje rond de vervanging van de bondscoach, één dag voor het begin van het WK, heeft de Spaanse pers in rep en roer gebracht. De sportkrant AS spreekt van "een aardbeving", terwijl Marca schrijft dat bondsvoorzitter Luis Rubiales de Spaanse selectie in een crisis heeft gestort.

Rubiales ontsloeg vanochtend de Spaanse bondscoach Julen Lopetegui, een dag na de bekendmaking dat hij de nieuwe trainer van Real Madrid wordt. De Spaanse bond werd pas vijf minuten voor de officiële bekendmaking ingelicht, tot woede van de bondsvoorzitter. Fernando Hierro, technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, neemt de taken van Lopetegui over.

Winkels: verdeeldheid in Spanje na gigantische verrassing

Volgens El Mundo is er sprake van "een belachelijk gevecht met de hoorns tegen elkaar" tussen Lopetegui en Rubiales. De krant veroordeelt het feit dat Lopetegui zijn carrière boven het nationale team heeft gesteld, maar noemt het ontslag onverantwoordelijk. "Trots heeft bondsvoorzitter Rubiales verblind, waardoor hij een besluit heeft genomen dat van een lek een overstroming heeft gemaakt."

Volgens correspondent Edwin Winkels had niemand dit Spaanse drama verwacht: "Gisteren was al een gigantische verrassing met de benoeming bij Real Madrid, vandaag was nog eens de overtreffende trap met het ontslag. Er is verdeeldheid in het land, met enerzijds de Madrileense kranten en aan de andere kant de rest. Het antwoord van de selectie moet in het duel met Portugal worden gegeven."

Ramos reageert

Aanvoerder Sergio Ramos heeft via Twitter gereageerd op de Spaanse WK-crisis. "Wij zijn de Selección, wij vertegenwoordigen het Spaanse wapen, de kleuren, de fans en het land", klinkt het met gevoel voor drama. "Onze verantwoordelijkheid en inzet zijn met jullie en voor jullie. Gisteren, vandaag en morgen, samen."

Volgens Spaanse media hebben Ramos én reserve-aanvoerder Andrés Iniesta alles op alles gezet om het ontslag van Lopetegui te voorkomen. Maar Rubiales hield voet bij stuk en de spelers zouden het ontslag inmiddels hebben geaccepteerd.

Onervaren Hierro

Fernando Hierro, de bondscoach tijdens dit WK, speelde meer dan zeshonderd wedstrijden voor Real Madrid en kwam 89 keer uit voor de nationale ploeg. De verdediger maakte 29 doelpunten voor zijn land en fungeerde lang als aanvoerder. Hij behoorde op de WK's van 1990, 1994, 1998 en 2002 tot de Spaanse selectie.

Lopetegui weg uit Rusland: ik ben heel verdrietig

Maar als trainer heeft Hierro weinig ervaring. Hij werkte als assistent bij Real Madrid en was in het seizoen 2016-2017 op het tweede niveau hoofdtrainer van Real Oviedo. In november vorig jaar pakte hij zijn oude taak als technisch directeur bij de Spaans bond weer op.

Fàbregas hoopt

Cesc Fàbregas, 110-voudig Spaans international maar gepasseerd voor het WK, reageerde via Twitter met een knipoog op het ontslag van Lopetegui. "Wacht, misschien word ik nu wel opgeroepen!", schreef de middenvelder van Chelsea.

STER reclame