Emotionele moeder: ik weet niet wat er met Sharleyne is gebeurd
Daan Wiegerinck
Daan Wiegerinck
Hélène J., volledig in het zwart gekleed, breekt. In tranen vertelt ze aan de rechter dat ze het ontzettend moeilijk vindt om over de nacht van 7 op 8 juni in 2015 te praten. Die nacht werd haar 8-jarige dochter Sharleyne dood gevonden naast de flat in Hoogeveen.
Het Openbaar Ministerie ziet Hélène J. als de dader. Ze zou haar dochter hebben proberen te wurgen en haar vervolgens vanaf de tiende verdieping naar beneden hebben gegooid.
J. zegt in de rechtbank, net als eerder tegen de politie, dat ze die nacht wakker werd van de kou in haar kamer. Ze stond op en ging vanwege de tocht kijken naar haar dochter. Ze kon haar niet vinden in het huis, vertelt ze. "Op de balustrade was ze ook niet. Toen heb ik over de balustrade gekeken en toen zag ik haar liggen."
Wat er daarna is gebeurd, weet ze naar eigen zeggen niet meer. Ze was toen in paniek, zegt ze. "Dat is zo frustrerend. Dat je het niet meer weet. Ik kwel mezelf elke dag."
Ze weet niet wat er is gebeurd met haar dochter, zegt ze nogmaals snikkend. "Je wordt weggezet als moordenaar van je eigen dochter. Dat mensen dat denken! Ik weet het niet."
Die avond heeft ze tegen de politie gezegd dat ze het niet had gedaan. Verder beriep ze zich op haar zwijgrecht.
Ik zou willen dat ik er een antwoord op had. Maar dat heb ik niet.
Getuigen hebben tegen de politie gezegd dat ze J. na de val over de balustrade hebben zien kijken. Ze zou vervolgens naar de tweede verdieping zijn gegaan om daar bij een bekende naar binnen te gaan. Dat roept vragen op, vindt de rechter.
Ook vindt de rechter het opvallend dat J. er relatief lang over deed om beneden te komen. J. herhaalt dat ze het niet weet. "Ik zou willen dat ik er een antwoord op had. Maar dat heb ik niet. Dan moet ik dingen verzinnen. Dat doe ik niet."
Ze had gedronken die avond, bleek al meteen uit een alcoholtest. Alcohol was een uitvlucht, zegt ze. Door financiële problemen, aanmaningen van de hypotheek, waren er spanningen, vertelt ze.
"Je zit dan zo in het negatieve. Ik dacht op dat moment: ik ga alcohol gebruiken. Dan hoef ik die pijn niet meer te voelen. Je wordt er zo verdrietig van als je continu op die manier wordt geconfronteerd met geldzaken."
Vasthoudende vader
De moeder van Sharleyne werd aanvankelijk niet door het OM vervolgd. Ze werd een paar dagen na de dood van haar dochter vrijgelaten. Het OM zei toen dat het niet te achterhalen was wat er met het meisje was gebeurd.
Dat Hélène J. vandaag, zo'n drie jaar na de dood van Sharleyne, toch voor de rechter staat, komt door de vasthoudende vader. Victor Remouchamps zette alles op alles om om aan te tonen dat er te weinig was gedaan om te achterhalen wat er met zijn dochter is gebeurd.
Via een zogenoemde Artikel 12-procedure bij het gerechtshof werd het OM uiteindelijk gedwongen om de moeder strafrechtelijk te vervolgen.
Remouchamps was vandaag ook in de rechtszaal in Assen. Hij gelooft niets van het verhaal van zijn ex-partner:
In oktober vorig jaar werd de moeder alsnog aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. Dat deed het OM onder meer op basis van nieuwe getuigenverklaringen.
Ook leunt het OM onder meer op de bevindingen van een Belgische deskundige, die het waarschijnlijk vindt dat het meisje is gewurgd voor haar val. De verwondingen in de hals en bloedingen in de ogen van het meisje, wijzen daar volgens hem op.
Deze bevindingen verschillen van de patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die eerder al onderzoek had gedaan. Zij kan niet vaststellen of er sprake is geweest van wurging.
Wel of geen verwurging?
Om meer duidelijkheid hierover te krijgen, heeft de rechtbank een derde deskundige ingeschakeld. Deze deskundige, die ook bij het NFI werkt, zegt vanmiddag in de rechtbank dat Sharleyne nog leefde voordat ze de grond raakte. Van een fatale wurging kan volgens deze deskundige dus geen sprake zijn. Ze kan niet volledig uitsluiten dat er daarvoor een wurgpoging is gedaan.
De moeder heeft de discussie van deze drie deskundigen niet gehoord. Ze wilde er niet bij zijn omdat dat te pijnlijk zou kunnen worden.
De zaak gaat morgen verder, maandag komt het OM met een strafeis.
In deze video vertelt vader Victor Remouchamps over zijn strijd voor gerechtigheid voor zijn dochter.