NOS NieuwsAangepast

Meer schadelijke stoffen in sigaretten dan gedacht

Sigaretten zijn nog veel schadelijker voor de gezondheid dan gedacht. In sommige gevallen zijn de gehaltes aan teer en nicotine meer dan 20 keer hoger dan fabrikanten na het doen van tests hebben opgegeven.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor 100 sigarettenmerken die in Nederland op de markt zijn, de teer-, nicotine- en koolmonoxidegehaltes gemeten met de Canadian Intense methode. Volgens het RIVM geeft de Canadese methode beter weer wat een roker werkelijk inhaleert.

Zeer zorgelijk

"We gingen er natuurlijk al van uit dat de resultaten slecht zouden zijn", zegt staatssecretaris Blokhuis. "Daarom heeft mijn ambtsvoorganger ook om dit onderzoek gevraagd. Maar eerlijk gezegd ben ik toch van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden, van 2 tot 26 keer meer, is zeer zorgelijk."

Op die van één sigaret na, kwamen alle gemeten waarden boven de wettelijk vastgestelde maxima uit. De uitkomsten van het onderzoek per sigaret staan op de website van het RIVM. "Je kunt van alle sigaretten dodelijk ziek worden, een gezonde keuze zit er niet tussen. Maar het is goed om te checken hoeveel gif je nou echt binnenkrijgt van jouw eigen sigaret ", zegt de staatssecretaris.

Hij neemt het onderzoek morgen in ontvangst. Blokhuis maakt zich in de Europese Unie sterk voor gebruik van een nieuwe, eerlijke meetmethode voor sigaretten. De commissie die de huidige methode heeft opgesteld, wordt volgens hem flink beïnvloed door de tabaksindustrie.

De oude test

Het RIVM gaf een aantal weken geleden aan de oude manier van testen veel te slecht te vinden. Onder andere om die reden stapten ze uit de commissies die gaan over de hoeveelheid rotzooi in sigaretten.

Volgens het RIVM was de test niet nauwkeurig genoeg vanwege de gaatjes in de sigarettenfilters. "Door die gaatjes komt er frisse lucht bij de rook en meet je afgezwakte teer-en-nicotinewaarden", vertelde een onderzoeker begin mei. Een roker drukt die gaatjes dicht tijdens het roken.

NOS op 3 maakte toen een video met een uitleg over de oude testmethode:

Deze machine test jouw sigaretten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl