Een rechtbanktekening van Michael P.
NOS NieuwsAangepast

Advocaten Michael P.: instelling Den Dolder negeerde advies

De tweede dag van het proces tegen Michael P. (28), die bekend heeft Anne Faber (25) te hebben verkracht en gedood, is voorbij. Gisteren werden alle feiten besproken, vanochtend spraken de nabestaanden van Anne Faber en vanmiddag maakte het Openbaar Ministerie de strafeis bekend.

Daarna was het de beurt aan de advocaten van P. De verdediging zegt dat hun cliënt niet van plan was Anne Faber te verkrachten en te doden, maar "impulsief en agressief" handelde. Ze pleiten voor een lagere gevangenisstraf dan de 28 jaar die het OM eist. Wel zijn ze voor het opleggen van tbs, omdat P. zegt dat hij zich wil laten behandelen.

De advocaten uitten kritiek op de instelling in Den Dolder, waar Michael P. verbleef toen hij de misdrijven pleegde. Een advies vanuit de gevangenis om een nieuwe diagnose te stellen is volgens hen genegeerd. In plaats daarvan kreeg Michael P. al snel meer vrijheden.

Bekijk hieronder een overzicht van de tweede procesdag:

De tweede dag van de rechtszaak tegen Michael P.

Advocaat Niels Dorrestein vroeg zich af of P. in Den Dolder wel de juiste behandeling heeft gehad. "Hij had hooguit een keer per week een gesprek met zijn behandelaar en een keer in de week therapie." De kliniek was compleet verrast door de betrokkenheid van Michael P. bij de dood van Anne Faber en had juist het idee dat het goed met hem ging.

De advocaten van Michael P. zeiden verder dat politie en OM te ver zijn gegaan tijdens de arrestatie van de verdachte. Zo werd hij niet op zijn rechten gewezen, zoals wettelijk is voorgeschreven, maar kreeg hij meteen de vraag 'waar is Anne?'. Ook werd volgens de advocaten gedreigd de politiehond op hem los te laten.

Op 17 juli wordt bekend welke straf P. krijgt. Hij heeft aangegeven bij die uitspraak aanwezig te zijn. Helemaal aan het einde van de zitting kreeg P. van de rechter nog de gelegenheid om iets te zeggen. P. maakt daar gebruik van. "Ik wil zeggen dat ik verschrikkelijk veel spijt heb van mijn daden. Dat was het", zei hij.

'Intens zware dagen'

Hans Faber, de oom van Anne Faber, noemde het twee intens zware dagen. "Ik denk dat het goed is om tbs te vragen. Als je deze man twee dagen hebt meegemaakt, dan blijkt het een bijzonder gestoorde man, geobsedeerd door geweld en verkrachtingen. Voor de hele familie was het naar om met zo iemand geconfronteerd te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl