NOS NieuwsAangepast

GeenStijl geeft het op: er komt geen referendum over de donorwet

Het is GeenStijl en andere initiatiefnemers niet gelukt om genoeg handtekeningen op te halen voor een raadgevend referendum over de donorwet. Na ruim vijf weken campagnevoeren is nog niet de helft van de benodigde 300.000 handtekeningen opgehaald.

De populaire website gooit de handdoek in de ring: om middernacht wordt de tekenapplicatie op internet gesloten. De initiatiefnemers hadden tot donderdag de tijd om genoeg handtekeningen te verzamelen.

Morgen worden de al verzamelde digitale formulieren naar de Kiesraad gebracht, het centrale stembureau in Den Haag. "Vervolgens zal de Eerste Kamer vermoedelijk voor het zomerreces nog instemmen met de afschaffing van het raadgevend referendum, en de kiezers een democratisch inspraakmiddel afnemen waar zij in meerderheid wel voorstander van zijn", is te lezen op GeenStijl.

We hebben het geprobeerd en het is niet gelukt

GeenStijl.nl

De nieuwe donorwet is een initiatief van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Zij wil nog niet inhoudelijk reageren op het besluit van GeenStijl om te stoppen. Ze wijst erop dat de termijn om handtekeningen in te leveren bij de Kiesraad nog niet gesloten is. Pas op dat moment wil Dijkstra een reactie geven.

Eerder maakten we een video over hoe GeenStijl de handtekeningen wilde verzamelen:

Hoe GeenStijl 300.000 handtekeningen wil verzamelen

Het ging de initiatiefnemers vooral om de vraag of de overheid iedereen actief donor mag maken. "We strijden voor een referendum over de donorwet, en onderliggend daarmee voor het behoud van het referendum als instrument", staat op hartvoordemocratie.nl, een van de sites waar mensen digitaal kunnen tekenen.

GeenStijl moest 300.000 handtekeningen in zes weken verzamelen. Dat was een echte race tegen de klok. Dat zie je ook in deze tijdlijn:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl