D66-Kamerlid Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd nadat de eerste kamer haar donorwetsvoorstel had aangenomen
NOS NieuwsAangepast

Komt er toch een referendum over de Donorwet?

Er is een kans dat er nog een referendum komt over de nieuwe Donorwet, die bepaalt dat je automatisch orgaandonor bent tenzij je aangeeft dat je dat niet wil. Het kabinet heeft de nieuwe wet vandaag in de Staatscourant gepubliceerd, ontdekte website GeenStijl. Daarmee is de wet nu referendabel.

Het kabinet wil van het raadgevend referendum af. De Tweede Kamer heeft daar in februari mee ingestemd, maar de Eerste Kamer moet er nog over beslissen. Daarom zou er nog een referendum over de Donorwet kunnen worden georganiseerd.

Voor een referendum zijn nu binnen vier weken 10.000 geldige handtekeningen nodig bij de Kiesraad. Daarna hebben kiesgerechtigden nog eens zes weken de tijd om minstens 300.000 handtekeningen te verzamelen. Voordat een referendum officieel is aangevraagd, zijn we dus minimaal tien weken verder. Het is dan juni.

Het wordt allemaal wel heel krap: volgens de Leidse hoogleraar staatsrecht Voermans wordt het voor eventuele voorstanders van een referendum over de Donorwet een race tegen de klok. Het kabinet is namelijk bezig met het afschaffen van het referendum.

Die afschaffingswet ligt nu bij de Eerste Kamer. Die liet zich afgelopen dinsdag nog door deskundigen informeren over de wet. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat en het referendum is afgeschaft voor de officiële aanvraag van een 'donorreferendum', komt er geen nieuwe volksraadpleging meer.

Op dinsdag 17 april begint de Eerste Kamercommissie die over het wetsvoorstel gaat met een voorbereidend onderzoek. Kamerleden kunnen dan bijvoorbeeld schriftelijke vragen stellen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, die het wetsvoorstel om het referendum af te schaffen heeft ingediend.

Wanneer het wetsvoorstel door de hele Eerste Kamer wordt besproken, is nog niet bekend. In ieder geval zijn er tussen 25 april en 14 mei geen debatten vanwege het meireces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl