Het grasseizoen begint: aces, korte rally's en de terugkeer van Federer

Aangepast
ANP

De titels op het gravel van Roland Garros zijn nog maar net vergeven of het is alweer de beurt aan een nieuwe ondergrond: deze week wordt het grasseizoen ingeluid. Dat betekent in Stuttgart de rentree van Roger Federer en in Nederland opent het toernooi van Rosmalen weer zijn deuren.

Dit jaar ontbreken de mondiale toptienspelers op het Brabantse toernooi, waar Alexander Zverev en Marin Cilic in 2017 nog acte de prรฉsence gaven. Toernooidirecteur Marcel Hunze deed deze week nog wel een poging bij onder anderen Zverev en Stan Wawrinka, maar kreeg van beide tennissers nul op het rekest.

Afmelding Murray, zes Nederlanders

Eerder kreeg het toernooi een afmelding van de nog niet fitte Andy Murray. De Schot wilde op het gras in Rosmalen zijn rentree maken na bijna een jaar afwezigheid vanwege blessureleed, maar is toch nog niet voldoende hersteld.

"Het is jammer dat hij niet komt, maar we hebben nu wel goed contact met het kamp-Murray. Wie weet hoe waardevol dit is met het oog op de toekomst", zei Hunze. Murray zelf gokt nu op een rentree tijdens Wimbledon, dat begint op 2 juli.

Zes Nederlanders, onder wie Robin Haase en Kiki Bertens, zijn al verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi in Rosmalen. Gilles Muller en Anett Kontaveit, de winnaars van 2017, zijn er ook dit jaar weer bij.

libemaopen
Rosmalen Grass Court Championships
Kiki Bertens during practice. ๐Ÿ˜ƒ๐ŸŽพ๐ŸŒฑ#LibemaOpen

Ruim vijfhonderd kilometer verderop stoomt Federer zich in Stuttgart klaar voor zijn rentree. Net als in 2017 koos de 36-jarige Zwitser ervoor om het gravelseizoen, dat een zeer zware belasting is voor zijn gevoelige rug, over te slaan.

Federer op reis

Federer, die eind maart in Miami voor het laatst in actie kwam, hield de voorbije maanden in Zwitserland en Dubai zijn conditie op peil. Tussendoor nam de twintigvoudig grandslamkampioen de tijd voor (vakantie)reizen naar onder meer Zambia en Ibiza.

De Zwitser speelt woensdag in Stuttgart zijn eerste duel tegen de Duitser Mischa Zverev of een qualifier en maakt de week erop zijn opwachting in Halle als voorbereiding op Wimbledon, waar hij zijn titel zal verdedigen.

rogerfederer
Thank you, Zambia for all your hospitality and kindness ๐Ÿ‡ฟ๐Ÿ‡ฒ!๐Ÿ™Œ๐Ÿ‘Š๐Ÿป๐Ÿ‘‹ #educationempowers

Het wordt de komende weken ook duidelijk hoe het is met de fysieke gesteldheid van Novak Djokovic en Serena Williams. Beiden verlieten Roland Garros met een vraagteken achter hun deelname aan Wimbledon.

Williams heeft een borstspierblessure die haar in Parijs belette in de achtste finales in actie te komen tegen Maria Sjarapova, terwijl Djokovic na zijn verloren kwartfinale tegen Marco Cecchinato over nekklachten klaagde.

Williams lijkt op tijd klaar voor Wimbledon, het toernooi waar ze vorig jaar niet in actie kwam vanwege haar zwangerschap. "Binnen de twee weken zou ze hersteld moeten zijn en weer een bal kunnen slaan", verklaarde haar coach Patrick Mouratoglou tegenover de BBC. "Daarna heeft ze nog tijd om veel te fitnessen en te werken aan haar snelheid."

Nadal

Rafael Nadal krijgt een kleine week om na te genieten van zijn elfde Roland Garros-titel. De mondiale nummer รฉรฉn maakt volgende week in Londen zijn opwachting op het toernooi van Queen's.

STER Reclame