De kerncentrale in het Belgische Doel
NOS NieuwsAangepast

Kerncentrale in Doel ligt nu helemaal stil

De kerncentrale in het Belgische Doel, vlak over de grens met Nederland, ligt nu helemaal stil. Kernreactor Doel 4 werd gisteravond uitgeschakeld door een storing in het niet-nucleaire gedeelte. Daardoor zijn alle reactoren nu niet meer actief en wordt er geen stroom meer opgewekt in de centrale: de drie andere reactoren werden eerder al stilgelegd.

Volgens een woordvoerder van de kerncentrale schakelde reactor Doel 4 automatisch uit door een defect in de stoomturbine. Er zou geen gevaar zijn geweest voor de bevolking of de omgeving en ook de stroomvoorziening is niet in gevaar geweest.

"Zo'n defect kan altijd gebeuren", zegt een woordvoerster. "Wereldwijd stopt elke kernreactor gemiddeld een keer per jaar. In Doel hebben we vier reactoren. Dan is het niet zo abnormaal dat er af en toe eens een reactor uitvalt." Naar verwachting wordt de reactor morgenavond weer aan het stroomnetwerk gekoppeld.

De kerncentrale van Doel, in de haven van Antwerpen, heeft geregeld problemen. De reactor Doel 1 ligt sowieso tot oktober stil vanwege een lek in het nucleaire gedeelte, waardoor radioactief water weglekte. Ook de andere reactoren zijn buiten gebruik vanwege onderhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl