NOS Nieuws

Partneralimentatie mogelijk naar maximaal vijf jaar

Partneralimentatie gaat mogelijk van maximaal twaalf naar maximaal vijf jaar. VVD, D66 en PvdA pleiten voor een "eerlijker systeem" omdat de regels volgens hen sterk zijn verouderd. De partijen hebben "goed vertrouwen" dat er genoeg steun is voor een wetswijziging.

Na een echtscheiding langdurig financieel afhankelijk zijn van een ex levert spanningen op en is ook voor de afhankelijke ex niet goed, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Vijf jaar vinden de partijen lang genoeg om weer op eigen benen te kunnen staan.

Uitzonderingen

Voor twee groepen partners geldt de termijn niet. De eerste zijn mensen die binnen tien jaar voor hun pensioen zitten, als ze langer dan vijftien jaar getrouwd zijn. Het idee is dat die mensen moeilijk een baan kunnen vinden, daarom geldt een maximale alimentatie van tien jaar.

Ook partners die zorgen voor kinderen onder de twaalf jaar moeten langer dan vijf jaar alimentatie kunnen krijgen, vinden de drie partijen. Voor hen zou de maximale termijn twaalf jaar moeten blijven gelden.

Maatschappelijke realiteit

"Als de kinderen al uit huis zijn, voelt twaalf jaar lang je ex onderhouden heel onrechtvaardig als je ex kan werken", zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. "We willen een wet die met de tijd meegaat."

De drie partijen dienden in 2015 al een vergelijkbaar voorstel in. De Raad van State vond toen dat de Kamerleden onterecht uitgingen van "een situatie die ver verwijderd is van de huidige maatschappelijke realiteit". Vrouwen blijken namelijk op het moment van scheiding vaak een grote achterstand op de arbeidsmarkt te hebben en ook na het huwelijk is de verdeling van zorgtaken in de meeste gevallen niet gelijk, schreef de Raad van State toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl