NOS Nieuws

Kamer neemt alimentatie op de schop

De partneralimentatie moet omlaag en hoeft nog maximaal vijf jaar te worden betaald, vindt een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66. De drie partijen sturen vandaag een wetsvoorstel naar de Raad van State.

Nu betalen ex-partners nog twaalf jaar partneralimentatie. Dat wordt in het wetsvoorstel ingekort naar de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Als een huwelijk korter dan drie jaar heeft standgehouden, hoeft niets meer te worden overgemaakt.

Kinderen

De nieuwe wet maakt een uitzondering voor ex-partners die langer dan vijftien jaar getrouwd waren en binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken. Zij houden langer recht op alimentatie.

Een andere uitzondering zijn de ex-partners die het grootste deel van de zorg voor kinderen op zich nemen. Die krijgen alimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is.

Oneerlijk

VVD, PvdA en D66 vinden dat de huidige wet nog te veel uitgaat van de gedachte dat mannen voor vrouwen moeten zorgen, omdat die niet in hun eigen onderhoud zouden kunnen voorzien. Dat is achterhaald en oneerlijk, zeggen ze.

"De alimentatie moet meer een vangnet zijn, met als doel: terugkeer naar de arbeidsmarkt", licht VVD-Kamerlid Van Oosten toe. Hij vindt dat iedereen op een gegeven moment op eigen benen moet kunnen staan.

De VVD'er verwacht het wetsvoorstel, waar drie jaar aan is gewerkt, in het najaar bij de Tweede Kamer te kunnen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl