NOS Nieuws

Nieuwe regels voor alimentatie voorgesteld

De zorg voor de kinderen na een scheiding moet een belangrijk criterium worden bij het vaststellen van de alimentatie. Regeringspartijen PvdA en VVD presenteren vandaag een wetsvoorstel dat moet leiden tot meer duidelijkheid en rechtvaardigheid.

De Kamerleden Recourt (PvdA) en Van der Steur (VVD) introduceren een systeem waarmee scheidende ouders zelf kunnen berekenen hoe de alimentatie wordt verdeeld. Het automatisme dat de meest verdienende ouder het meest betaalt vervalt. De rechter hoeft geen uitspraak meer te doen over de bedragen, zoals nu nog het geval is. Dat leidt soms tot ondoorzichtigheid en onbegrip, zeggen de Kamerleden.

'Minder ruzie'

De achterliggende gedachte van hun wetsvoorstel is dat eenvoudigere regels leiden tot minder ruzie tussen de ex-partners, en daarmee tot minder schade voor hun kinderen. "Wat wij hebben gezien is dat er de laatste jaren veel meer ruzie ontstaat over kinderalimentatie dan nodig is", zei Van der Steur in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen hebben wij gezegd dat we gaan proberen om de kinderalimentatie eenvoudig en inzichtelijk te maken en mensen ook in staat te stellen om zoveel mogelijk zelf het heft in handen te nemen."

Volgens hem hoeven de ex-partners niet met elkaar in gesprek te zijn voor de nieuwe alimentatieregeling. "Wij realiseren ons heel goed dat in sommige echtscheidingssituaties alles wordt aangegrepen om ruzie over te maken. Maar dan zorgen we er in ieder geval voor dat in het belang van het kind, dat kind zo min mogelijk de reden kan zijn voor de ruzie", zegt het VVD-Kamerlid.

Recourt: “Merkwaardig genoeg betaalde de meest verdienende ouder de alimentatie, zelfs als deze een deel van de zorg voor het kind op zich nam. Dit wetsvoorstel voorziet erin dat bij de berekening van de hoogte van de alimentatie rekening wordt gehouden met de zorgverdeling.”

Internettool

Als de wet in werking is getreden, dat zal nog niet dit jaar zijn, wordt er een internettool beschikbaar waar ouders zelf hun aandeel in de kinderalimentatie kunnen berekenen.

Bij meer dan de helft van de scheidingen zijn minderjarige kinderen betrokken. Die bleven voorheen vaak bij hun moeder, maar de laatste tientallen jaren zijn er veel meer verschillende omgangsregelingen. Gedeelde zorg is nu veel gebruikelijker en daar wil het wetsvoorstel bij aansluiten. VVD en PvdA zijn drie jaar bezig geweest met het voorbereiden ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl