ANP

De noodverordening in een deel van Noordwijk komt niet uit de lucht vallen. In de wijk is sinds een week veel onrust. "Je durft haast je deur niet meer uit om geld te halen of zo, bij dat pinapparaat", zegt een buurtbewoner.

Rondom het Rederijkersplein zijn de laatste dagen een reeks branden gesticht. Ook worden bewoners bedreigd. De burgemeester van Noordwijk heeft een samenscholingsverbod ingesteld. Tussen 22.00 tot 06.00 uur mogen alleen hulpverleners de wijk in, en bewoners als ze hun legitimatie laten zien.

"Ik merk veel angst bij de bewoners", vertelt Sami Aydi van de wijkvereniging. "Ze kunnen niet meer rustig boodschappen doen, zeggen ze." Normaal is het een heel rustige wijk, zegt Aydi. "Er zijn weleens incidenten geweest. Een beetje intimidatie, bedreigingen, maar dat komt altijd in een golfbeweging. Soms is het heel rustig, soms niet."

'Je durft haast de deur niet meer uit'

De angst verschilt per bewoner, zegt Aydi. "Ik ben nog nooit bang geweest. Er staat een groepje hangjongeren bij de snackbar. Daar heeft de een heel veel last van, de ander helemaal niet."

Een buurtbewoonster die sprak met verslaggever Pauline Broekema heeft er overduidelijk wel last van. "Het is hier altijd ruzie en vechtpartijen. Die noodverordening komt ook een beetje laat."

Daar is burgemeester Jan Rijpstra het mee eens. "Ik snap wat de buurt zegt en ben het ook voor een groot deel met hun eens. Maar het is hier niet altijd zo. Het is echt een golfbeweging, die onrust. En aangiftes van de buurt bleven uit omdat ze bang waren voor represailles."

Dat beaamt Aydi. "De bewoners durven geen namen te noemen. Ze willen gewoon rustig boodschappen kunnen doen."

STER reclame