Eurocommissaris Margrethe Vestager bij de aankondiging van de vorige boete tegen Google
NOS Nieuws

'Europese Commissie komt opnieuw met hoge boete voor Google'

De Europese Commissie is van plan opnieuw met een hoge boete te komen voor Google. Het bedrag kan oplopen tot zo'n 9,3 miljard euro, namelijk 10 procent van de jaaromzet van Google's moederbedrijf Alphabet -al vallen de boetes vaak lager uit dan het maximum. Volgens de Britse krant de Financial Times zal mededingingscommissaris Vestager de boete binnen enkele weken bekendmaken.

Volgens de krant wil Vestager de boete opleggen omdat de commissie vindt dat Google misbruik heeft gemaakt van de dominante positie van besturingssysteem Android op de smartphonemarkt. Zo zou Google telefoonfabrikanten hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze gebruik wilden maken van Android. Het systeem heeft een marktaandeel van ongeveer 80 procent.

Zelf heeft Google altijd ontkend dat er misbruik is gemaakt van de dominantie van Android. Eerder zei de techgigant dat de Europese Commissie de markt niet begrijpt, omdat de commissie ten onrechte Apple's besturingssysteem iOS niet als concurrent ziet.

Google Shopping

De strijd tussen Google en de Europese Commissie begon acht jaar geleden met een onderzoek naar het prijsvergelijkingssysteem dat Google aanbiedt. Omdat Google zijn eigen dienst, Google Shopping, volgens de commissie voortrok kreeg het bedrijf vorig jaar al een boete van 2,4 miljard euro. Er wordt nog gekeken of de wijzigingen aan Google Shopping afdoende zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl