Ines Zorreguieta bij de doop van prinses Ariane
NOS NieuwsAangepast

Zus koningin Máxima (33) overleden

Inés Zorreguieta, de jongste zus van koningin Máxima, is gisteravond op 33-jarige leeftijd overleden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Máxima zegt in een reactie dat ze "zeer geschokt en zeer verdrietig" is.

Een woordvoerder van de RVD zegt dat er vermoedelijk sprake is van zelfdoding. De zus van de koningin had volgens de krant La Nacion depressieve problemen en is dood gevonden in haar appartement in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Het is nog niet bekend wanneer Inés wordt begraven. Ook is het niet duidelijk wanneer koningin Máxima naar Argentinië gaat.

Optredens afgelast

Vanwege het overlijden van Inés Zorreguieta gaan de publieke optredens van koningin Máxima voorlopig niet door. Máxima gaat vandaag niet naar de start van het Holland Festival en de opening van de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingenkinderen. Ook een bezoek later deze week aan een nieuwe afdeling van Universitair Medisch Centrum Groningen gaat niet door.

Máxima gaat ook niet mee met de staatsbezoeken aan Estland, Letland en Litouwen van 11 tot en met 15 juni. Koning Willem-Alexander gaat daar wel heen.

Premier Rutte zegt in een reactie dat het plotselinge overlijden van de zus van Máxima als een grote schok komt. "Het is intens verdrietig en hartverscheurend nieuws, dat nauwelijks is te bevatten voor hen die achterblijven. Met ons hart en onze gedachten zijn wij bij de Koningin, haar familie en haar gezin. Ik wens hen alle kracht toe die nodig is om dit afschuwelijke verlies met elkaar te dragen. En ik vertrouw erop dat zij daarvoor de rust en ruimte zullen krijgen."

Jongste zus

Inés is de jongste zus van Máxima, die werd geboren toen Máxima dertien jaar oud was. Ze leed aan een eetstoornis en was een tijd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Twee jaar geleden raakte ze bovendien in opspraak door een baan die ze had gekregen van de Argentijnse president Macri. Argentijnse media spraken toen van vriendjespolitiek, maar dat werd ontkend.

Bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander was Inés een van de bruidsmeisjes. Ze was ook de peettante van prinses Ariane.

Vorig jaar overleed ook de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta. Hij werd 89 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl