Rudolf Noerejev in 1984 ANP

Controversieel ballet wint 'Oscar van de dans' in Moskou

tijd van publicatie Aangepast

De prestigieuze dansprijs Benois de la Danse is gisteravond uitgereikt aan een controversieel ballet over de Russische overleden homoseksuele danser Rudolf Noerejev. De uitreiking van de 'Oscars van de dans' was gisteravond in het Bolsjoj-theater in Moskou.

Het ballet zou eerst in juli vorig jaar worden opgevoerd, maar dat werd last minute afgelast. Dit zou zijn geweest omdat het ministerie van Cultuur problemen had met het onderwerp. Uiteindelijk kwam de show in december vorig jaar op de planken als voorstelling voor 18-plussers.

In het ballet wordt een foto van een naakte Noerejev geprojecteerd en er zit een sensuele dans in van de personages Noerejev en zijn minnaar, schrijft persbureau Reuters.

Dit soort balletten zijn op z'n minst gezegd niet breed geaccepteerd.

David Jan Godfroid

In Rusland is het verspreiden van "propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties" onder minderjarigen verboden. Homoseksualiteit zelf is sinds 1993 niet meer strafbaar in het land, maar het ligt er nog altijd heel gevoelig.

"Dit soort balletten zijn, zeker als er suggestieve foto's in zitten of er sprake is van liefdesscènes, op z'n minst gezegd niet breed geaccepteerd", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Alleen als je in Rusland over je homoseksualiteit echt je mond houdt en het voor niemand duidelijk is, heb je weinig last."

Ook Nederlander genomineerd

De Nederlander Marijn Rademaker van het Nationale Ballet was genomineerd in de categorie beste mannelijke danser, maar greep mis. Deze prijs viel in handen van Noerejev, net als die in voor beste choreograaf, beste componist en beste productie-ontwerp. Hij werd uitgereikt in het Bolsjojtheater in Moskou.

STER reclame