Rudolf Nurejev, op een foto uit 1983 ANP

Het Bolsjoi-theater heeft drie dagen voor de wereldpremière de balletvoorstelling Noerejev afgelast. Naar de reden wordt gegist. De voorstelling gaat over de danser Rudolf Noerejev die in 1961 op het hoogtepunt van de Koude Oorlog de Sovjet-Unie ontvluchtte. Noerejev vroeg politiek asiel aan in Oostenrijk.

In een verklaring van het Bolsjoi-theater staat dat de première is verschoven naar een latere datum, als de voorstelling klaar is om door het publiek gezien te worden.

Censuur

De maker van het ballet, Kirill Serebrennikov, is onlangs ondervraagd in het kader van een onderzoek naar verduistering van subsidies. Vrienden van Serebrennikov zeggen dat het verhoor een politieke achtergrond heeft. Zijn flat en twee theaters waar hij ook werkt zijn doorzocht. Twee medewerkers zitten vast.

De choreograaf heeft zich kritisch uitgelaten over de Russische regering en de toenemende censuur in het land. De leider van het Bolsjoi-theater heeft zich bij president Poetin beklaagd over het onderzoek.

De krant Novaja Gazeta heeft Serebrennikov gesproken over de afgelasting, maar hij wil er niet op reageren. "Het is een besluit van het theater, dit is wat ze hebben beslist".

Een Russische criticus schrijft dat de première de belangrijkste balletgebeurtenis in Rusland en waarschijnlijk in de hele wereld is. De afgelasting kan volgens haar te maken hebben met het feit dat in de voorstelling mensen worden beschreven die nog in leven zijn. Noerejev overleed in 1993 op de leeftijd van 54 jaar in Parijs aan de gevolgen van aids.

STER reclame