Ethiopië schaft noodtoestand af en accepteert grens met Eritrea
Ethiopië gaat een vredesverdrag uit 2000 tussen het land en Eritrea naleven. Dat heeft de regering aangekondigd, nadat het een paar uur daarvoor de noodtoestand al had opgeheven en sommige delen van de economie had opengesteld voor investeerders.
Ethiopië en Eritrea hadden tussen 1998 en 2000 een bloedig conflict over het grensgebied. Daarbij kwamen zo'n 80.000 mensen om het leven. In 2000 werd in de Algerijnse hoofdstad Algiers een vredesverdrag getekend, maar dat werd niet nageleefd. Nu zegt Ethiopië dat het dat toch gaat doen.
Een internationale commissie oordeelde in 2002 dat een aantal door Ethiopië geclaimde gebieden bij de grens, waaronder ook de plaats Badme, tot Eritrea behoren. De regering van Ethiopië weigerde dat jarenlang te erkennen en had in het grensgebied nog een troepenmacht. Daardoor leefden beide landen nog altijd op voet van oorlog. Zo af en toe werd er nog geschoten.
Nu zegt de regerende EPRDF-partij, die al sinds 1991 aan de macht is in Ethiopië, dat het zowel het vredesverdrag als de uitspraak van de commissie volledig accepteert en uitvoert. De partij wil de "vrede tussen twee broedernaties herstellen, zoals die was". Eritrea heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de Ethiopiërs.
Noodtoestand
Gistermiddag besloot het parlement van Ethiopië al om de noodtoestand af te schaffen. Die werd ruim drie maanden geleden ingesteld na aanhoudende onrust en protesten in het land. Bij die protesten werden honderden mensen opgepakt. De noodtoestand zou eigenlijk nog tot augustus duren, maar is dus vervroegd afgeschaft.
Het Oost-Afrikaanse land besloot gisteren ook om het staatsmonopolie op onder meer de telecomsector, de elektriciteitssector en de luchtvaart af te schaffen. Volgens regeringspartij EPRDF is dat nodig om de economische situatie van het land te verbeteren. Ethiopië heeft nog amper financiële reserves en heeft een van de meest gesloten economieën van Afrika.
Het lijkt erop dat de reeks hervormingen onderdeel is van een plan van de nieuwe premier Abiy Ahmed, die in april aan de macht kwam. Hij beloofde "een nieuw politiek begin" voor Ethiopië, dat honderd miljoen inwoners telt. Zijn voorganger, Desalegn, moest in februari vertrekken na protesten die drie jaar duurden.