Thierry Baudet van FvD bij het debat over de aansprakelijkheid van Rusland bij de ramp met vlucht MH17
NOS NieuwsAangepast

Raad voor de rechtspraak: eventueel MH17-strafproces wordt heel heftig

De Raad voor de rechtspraak verwacht dat een eventueel strafproces van de ramp met vlucht MH17 zwaar gaat worden. "Dat wordt een heel heftige zaak waar wij straks mee worden belast", zei voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak in talkshow Jinek.

"Er zal ongelofelijk veel worden gevergd van de rechters die de zaak moeten behandelen. Die zullen onder enorme druk komen te staan." De Raad vertegenwoordigt de rechterlijke macht. Op dit moment is een strafrechtelijk onderzoek gaande en zijn nog geen verdachten gedagvaard.

Bakker reageerde in Jinek op gebeurtenissen in de Kamer. Daar werd gestemd over de aansprakelijkstelling van Rusland door het kabinet. Een motie waarin staat dat "onomstotelijk" vaststaat dat de Buk-installatie die is gebruikt bij het neerhalen van de MH17 uit Rusland kwam, werd aangenomen door de hele Kamer, met uitzondering van PVV en Forum voor Democratie.

Niet 'onomstotelijk'

Die twee partijen vinden het onjuist dat het kabinet spreekt van "onomstotelijk", aangezien het onderzoek nog niet is afgerond. Baudet diende een motie in, zonder het woord "onomstotelijk". In plaats daarvan staat daarin dat er "serieuze en gegronde aanleiding" is om aan te nemen dat de Buk uit Rusland komt. Die motie werd verworpen, met alleen steun van de PVV.

Die handelwijze leidde tot kritiek van de andere partijen. VVD-Kamerlid Ten Broeke zegt dat diegenen die zich niet in de nationale eenheid willen schalen, zelf wat uit te leggen hebben. CDA-leider Buma vindt het ongekend dat de twee partijen "een totaal andere lijn hebben dan de werkelijkheid die door het internationale opsporingsteam al is vastgesteld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl