Koeien snuffelen door afval in de Indiase stad Jammu EPA

India wil binnen vier jaar wegwerpplastic uitbannen. Dit maakte de Indiase milieuminister Harsh Vardhan bekend tijdens zijn toespraak op de Wereldmilieudag, een jaarlijks VN-initiatief waarvan India dit jaar het gastland is. In 2022 moet er geen wegwerpplastic meer te vinden zijn in het land.

De Indiase premier Modi had tijdens een eerdere speech al gezegd dat plastic "een bedreiging voor de mensheid" aan het worden is. "De keuzes die we vandaag maken, bepalen de toekomst van ons allemaal", zei hij. "De verslechtering van onze leefomgeving treft de armste en kwetsbaarste mensen het hardst."

Het besluit van India is een fikse opsteker voor milieuorganisaties die strijden tegen mondiale plasticvervuiling. In het land wonen 1,3 miljard mensen en de Indiase economie is de snelstgroeiende ter wereld. Van de twintig meest vervuilde steden ter wereld zijn er veertien in India, heeft de WHO berekend.

"Een fenomenaal voornemen en geweldig leiderschap van India", twitterde Erik Solheim, milieuchef van de Verenigde Naties. De VN omschrijft de stap van India in een persbericht als "een ongekende ambitieuze actie".

Handhaven

De VN publiceerde vandaag in het kader van Wereldmilieudag een rapport over verboden op plastic. Die kunnen effectief zijn, stellen de onderzoekers, maar dan moeten ze wel goed gehandhaafd worden.

India wordt in het rapport juist aangehaald als negatief voorbeeld. De Indiase hoofdstad New Delhi stelde vorig jaar al een verbod op wegwerpplastic in, maar die maatregel had amper effect vanwege matige handhaving.

Vorige week maakte de Europese Commissie bekend wegwerpplastic als ballonnenstokjes, rietjes, wattenstaafjes, plastic borden en bekertjes te gaan verbieden.

STER reclame