Minister: nog geen extra maatregelen kinderen zieke ouders
Minister De Jonge neemt nog geen maatregelen om kinderen met zieke ouders extra te ondersteunen. Het gaat om kinderen van wie een ouder langdurig ziek is of kampt met een verslaving of psychische aandoening.
De hulpverlener van de ouder heeft nu al de plicht om te vragen naar de toestand van het kind of de kinderen, benadrukt de minister van Volksgezondheid in de Tweede Kamer. "We gaan nu eerst checken of deze kindercheck overal gebeurt." In een interview met de NOS zegt hij dat psychiaters nu vaak te weinig doen en zich beroepen op hun beroepsgeheim. Hij wil dat niet. "Als een vrouw met borderline bij de hulpverlener komt, moet diegene kijken hoe het met haar kind thuis is."
Depressie
Politieke partijen zoals D66, PvdA en de PVV maken zich zorgen over een onderzoek van de Kinderombudsman, die met tientallen kinderen heeft gesproken van wie de ouders bijvoorbeeld kanker, een depressie of een verslaving hebben.
Kinderombudsman Margrite Kalverboer concludeert dat deze kinderen vaak vooral mantelzorger van de ouder zijn en te jong te veel verantwoordelijkheden op hun schouders moeten nemen. D66-Kamerlid Raemakers vreest dat deze kinderen tussen wal en schip vallen, omdat de hulp zich vooral op de ouders richt.
De Jonge benadrukt dat er heel veel programma's zijn om deze kinderen te helpen, zoals het actieprogramma 'Zorg voor de Jeugd' en bestrijding van kindermishandeling. "Gelukkig gebeurt er heel veel", aldus de minister, "We gaan nu in beeld brengen in welke programma's we de hulp beter op gang kunnen brengen.
Overzicht
De PvdA maakt zich zorgen dat er vooral veel rapporten zijn, maar concrete hulp achterwege blijft. "Hoe weet ik of er niet alleen maar sprake is van loze woorden?", vraagt PvdA-Kamerlid Kuiken zich af. De minister belooft voor 21 juni met een overzicht te komen. "Daarna ga ik kijken of er meer nodig is."