Dafne Schippers
NOS SportAangepast

FBK Games gaat 'nuances aanbrengen' na kritiek van Schippers

Atletiek 2.0. Die term viel gisteren vaak bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. Maar de nieuwe opzet van het evenement werd lang niet door iedereen met gejuich ontvangen. "We gaan finetunen. De mening van Dafne Schippers is belangrijk voor ons", zegt toernooidirecteur Ellen van Langen.

Schippers en Luvo Manyonga, wereldkampioen verspringen, werden beiden gestoord in hun optreden en klaagden daar publiekelijk over. Schippers over de lange wachttijden ("niet ideaal voor snelle tijden, dat moeten ze terugbrengen") en Manyonga over de muziek ("die was te luid en zorgde voor veel te veel afleiding").

Evaluatie

De laatste woorden van Schippers waren "ik ga het er met ze over hebben" en dat juicht Van Langen toe. "De evaluatie moet nog beginnen. Bij zo'n nieuwe opzet hechten we daar veel waarde aan. Met Dafne zullen we zeker nog praten, zij is een belangrijke factor voor ons. We gaan zeker met haar afspreken."

Manyonga en Schippers klagen over nieuwe opzet FBK Games

Nederlands grootste atletiekevenement wil meer interactie krijgen met het publiek en daarom werd er gekozen voor minder onderdelen (tegelijkertijd) en meer entertainment zoals muziek, een speaker die de toeschouwers door het toernooi gidst en 'meelopende lichtjes' langs de baan om aan te geven of de atleten op koers liggen.

Van Langen: "Zelf was ik vooraf erg gespannen. Meer dan anders. Verandering kan lastig zijn. Over het algemeen waren de reacties van de atleten heel positief. We gaan onder het publiek een onderzoekje doen hoe zij het hebben ervaren. De insteek zal volgend jaar hetzelfde zijn, maar wellicht zullen we hier en daar wat nuances aanbrengen."

Gaat ten koste van de atleten

Omdat er minder onderdelen waren, kon de organisatie wel meer toppers aantrekken. Hoogtepunt was de 2,03 meter van hoogspringster Maria Lasitskene, de beste prestatie van dit seizoen. Maar omdat de Russin maar bleef springen, schoof de start van Schippers steeds op. Van Langen: "We wilden Lasitskene haar concentratie niet onderbreken, ze was bezig met een prachtige hoogte."

"En dan gaat het ten koste van de atleten en dat kan nooit de bedoeling zijn", zegt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, die in Hengelo was. "En minder belangrijk, maar door de uitloop kon de radio de race van Dafne niet live uitzenden. Op televisie hadden we gelukkig nog net genoeg zendtijd. Daar hadden ze beter over moeten nadenken."

Stekelenburg gaat verder: "Op zich is het wel een goed streven, want ik heb ook vaak meegemaakt dat er in een stadion een topprestatie wordt geleverd en dat niemand dat ziet omdat er naar een ander onderdeel gekeken wordt."

Keiharde muziek

Dan de muziek. Niemand kon om de dj-tafel op het middenterrein heen. "Het harde geluid kwam gisteren vaak als feedback terug", zegt Van Langen. Daar kan Stekelenburg zich wel in vinden: "Het was echt schreeuwen naar elkaar."

"Op de hoofdtribune vond men het niet te hard, op andere plekken in het stadion weer wel. Misschien had de plek waar je je bevond invloed op de geluidsterkte", vraagt Van Langen zich af.

Ook positieve reacties

Hoe dan ook zullen de FBK Games volgend jaar op dezelfde voet verder gaan, want op Twitter kwamen er ook veel positieve reacties van atleten voorbij. Ook van Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl