Cristiano Ronaldo
NOS VoetbalAangepast

Wordt het een lange, hete zomer vol megatransfers?

Afgelopen zomer schudde de voetbalwereld op zijn grondvesten. Met de transfer van Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain werden alle records gebroken.

Maar liefst 222 miljoen euro maakten de Parijzenaren over naar de Catalaanse club en niet veel later werd er met AS Monaco een bedrag van 180 miljoen euro overeengekomen voor de overname van Kylian Mbappé.

En Barcelona? Dat probeerde het opengevallen gat van Neymar te vullen met Ousmane Dembélé van Borussia Dortmund en Philippe Coutinho van Liverpool. Het prijskaartje van beide voetballers? 235 miljoen euro.

Zijn de transfers van Neymar, Mbappé en Dembélé een uitzondering geweest of is er sprake van een serieuze kentering? Geld lijkt voor geen enkele club meer een obstakel. Kijk maar naar de 84 miljoen euro die Liverpool betaalde voor Virgil van Dijk, een record voor een verdediger.

Neymar en Kylian Mbappé, nu nog de twee spelers met de hoogste transfersommen achter hun naam

Spelers en makelaars zien hun kans schoon en meer dan ooit geven topspelers aan dat ze willen vertrekken. En dus lijkt het op de internationale transfermarkt een lange, hete zomer te gaan worden.

Wie zijn in de komende drie maanden de belangrijkste troeven?

Robert Lewandowski (Bayern München)

Deze week gaf Robert Lewandowski bij de leiding van Bayern München aan dat hij graag deze zomer wil vertrekken, ondanks zijn nog doorlopende contract tot de zomer van 2021.

De Pool brak onlangs met zijn zaakwaarnemer Cezary Kucharski. Zijn nieuwe manager, de Israeliër Pini Zahavi - ooit de huismakelaar van Chelsea - liet er geen gras over groeien. "Robert heeft het gevoel dat hij toe is aan een transfer en een nieuwe uitdaging in zijn carrière. De clubleiding van Bayern is op de hoogte. Zij hebben ook een geweldige carrière gehad, dus zij zouden de situatie van Robert moeten begrijpen."

Robert Lewandowski, de spits van Bayern München

De topscorer van de Bundesliga gaat ervan uit dat zijn naam bij alle Europese topclubs op het lijstje staat. Eén club wordt wel heel vaak in verband gebracht met Lewandowski: Real Madrid. Beide partijen zouden volgens Spaanse media al een principe-akkoord hebben bereikt.

Antoine Griezmann (Atlético Madrid)

Afgelopen zomer verlengde Antoine Griezmann nog zijn contract bij Atlético Madrid tot medio 2022. In dat contract heeft de Fransman volgens Spaanse media een gelimiteerde transfersom van 100 miljoen euro laten opnemen.

FC Barcelona zou bereid zijn dat bedrag op tafel te leggen voor de 27-jarige aanvaller en maakte daar ook geen geheim van.

Wat volgde was een openlijke flirt tussen Griezmann en de Catalaanse club. Tot onvrede van de Madrilenen die de handelswijze van Barcelona niet gepast vonden en zelfs een klacht indienden bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Antoine Griezmann juicht na een treffer voor Atlético Madrid

Afgelopen vrijdag, na het oefenduel met Italië gaf Griezmann aan dat hij snel een beslissing wil nemen. "Vóór het wereldkampioenschap maak ik bekend wat ik ga doen."

Gareth Bale (Real Madrid)

Gareth Bale was in 2013 de eerste speler die voor meer dan 100 miljoen euro werd verkocht. Tottenham Hotspur ontving 101 miljoen euro van Real Madrid.

Toch raakte men in Madrid nooit helemaal overtuigd van de kunsten van de Welshman. Afgelopen seizoen was Bale regelmatig bankzitter.

Gareth Bale

Na afloop van de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool, waarin Bale twee keer scoorde, gaf hij nogmaals aan dat zijn toekomst waarschijnlijk niet in Madrid ligt. "Ik wil meer spelen."

Een terugkeer naar de Premier League ligt voor de hand, maar geïnteresseerde clubs zullen dan wel diep in buidel moeten tasten. Het contract van Bale loopt namelijk nog vier jaar door.

Toptien duurste transfers

Speler Bedrag Nieuwe club
Neymar 222 miljoen Paris Saint-Germain
Kylian Mbappé 145 miljoen Paris Saint-Germain
Philippe Coutinho 120 miljoen FC Barcelona
Ousmane Dembélé 115 miljoen FC Barcelona
Paul Pogba 105 miljoen Manchester United
Gareth Bale 101 miljoen Real Madrid
Cristiano Ronaldo 94 miljoen Real Madrid
Gonzalo Higuaín 90 miljoen Juventus
Neymar 88,2 miljoen FC Barcelona
Romelu Lukaku 84,7 miljoen Manchester United

Neymar (Paris Saint-Germain)

Na zijn recordtransfer en een vijfjarig contract bij PSG leek het de komende jaren stil te worden rond Neymar op de transfermarkt. Niets is echter minder waar.

Na zijn komst in Parijs waren er meteen al de geruchten dat zijn ploeggenoten geïrriteerd zouden zijn over de sterrenstatus van de Braziliaan. Neymar zou het zelf ook niet naar zijn zin hebben bij de club en een vertrek daarom wel zien zitten.

Mede door een breuk in zijn middenvoetsbeentje wist de Braziliaan de Qatarese eigenaren van de Parijse club niet helemaal tevreden te stellen. Ook omdat de Qatarese droom om de Champions League te winnen wéér niet uitkwam.

Neymar op de training van de Braziliaanse nationale ploeg

PSG strandde in de achtste finales tegen de latere winnaar Real Madrid. Juist die club zou Neymar graag terug willen halen naar Spanje. Volgens de Madrileense sportkranten heeft Real een slordige 260 miljoen euro over voor de Braziliaan.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Wil hij nu wel of niet weg bij Real Madrid? Na de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool (3-1) ging het alleen maar over een mogelijk aanstaand vertrek van sterspeler Cristiano Ronaldo. Iets dat hij overigens zelf aanzwengelde. "Het was geweldig om voor Real Madrid te spelen", zei de Portugees direct na de wedstrijd in Kiev.

De woorden werden geïnterpreteerd als een aangekondigd afscheid. "Binnen enkele dagen krijgen de fans een antwoord. Ik ga nu naar het Portugese nationale elftal. Daar zal ik duidelijkheid geven..."

Cristiano Ronaldo na de Champions League-finale in Kiev

Clubs die Ronaldo zouden willen overnemen, zullen diep in de buidel moeten tasten. De 33-jarige aanvaller, die in 2009 voor 94 miljoen euro van Manchester United naar Real Madrid kwam, heeft nog een contract tot de zomer van 2021.

Uitgerekend Manchester United is nu ook de club die het vaakst genoemd wordt als het gaat om een transfer van Ronaldo.

Paul Pogba (Manchester United)

De op twee na duurste speler aller tijden (105 miljoen euro) maakte in de zomer van 2016 de overstap van Juventus naar Manchester United en tekende in Engeland een contract voor vijf jaar.

In twee seizoenen stelde de Franse middenvelder niet teleur, maar toch ligt hij - met name bij de buitenwacht - onder vuur. Ook zijn trainer José Mourinho is niet onverdeeld tevreden over de prestaties van Pogba, wiens zaakwaarnemer de Nederlandse Italiaan Mino Raiola is.

Paul Pogba

Christian Eriksen (Tottenham Hotspur)

Na vier seizoenen Ajax en vijf seizoenen Tottenham Hotspur lijkt Christian Eriksen klaar voor de absolute top. De Deen, die zijn carrière perfect lijkt te plannen, geniet de belangstelling van onder meer FC Barcelona en Real Madrid. Volgens Spaanse media heeft sterspeler Lionel Messi al zijn voorkeur uitgesproken voor Eriksen.

Met nog een contract tot 2020 zal de Deen, na Bale, de club uit Londen veel geld moeten opleveren. Eriksen heeft een Nederlandse zaakwaarnemer: oud-journalist Martin Schoots.

Christian Eriksen

Matthijs de Ligt (Ajax)

Matthijs de Ligt is de opvallendste Nederlander die deze zomer een miljoenentransfer kan gaan maken. Zijn eventuele overgang zou wel eens een record kunnen breken.

Waar collega-verdediger Davinson Sánchez vorig jaar met 40 miljoen euro in één klap de duurste uitgaande transfer (naar Tottenham Hotspur) in de eredivisie werd, lijkt De Ligt hier zelfs overheen te gaan.

Vrijwel de gehele Europese top zit achter de 18-jarige international aan. Van Manchester City tot FC Barcelona en Bayern München. De clubs zullen diep in de buidel moeten tasten: Ajax vraagt de hoofdprijs voor de centrale verdediger.

De Ligt werd de afgelopen jaren begeleid door oud-speler Barry Hulshoff. Maar hij staat op het punt over te stappen naar een andere zaakwaarnemer. Zijn naam: Mino Raiola.

Matthijs de Ligt

De duurste (uitgaande) transfers in de eredivisie

Speler van naar transfersom
1. Davinson Sánchez Ajax Tottenham Hotspur 40.000.000
2. Memphis Depay PSV Manchester United 34.000.000
3. Arek Milik Ajax Napoli 32.000.000
4. Ruud van Nistelrooy PSV Manchester United 30.500.000
5. Klaas-Jan Huntelaar Ajax Real Madrid 27.000.000
Wesley Sneijder Ajax Real Madrid 27.000.000
Davy Klaassen Ajax Everton 27.000.000
Davinson Sanchez

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl