1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Paul de Leeuw van BNNVARA naar RTL

Paul de Leeuw vertrekt na de zomer bij BNNVARA. Hij stapt over naar RTL, bevestigt een woordvoerder van de commerciële omroep.

Bij RTL wordt De Leeuw jurylid van het programma Holland's got talent. Hij neemt daar het stokje over van Gordon. Die zegt volgens RTL dat het na zeven seizoenen tijd is voor een nieuw gezicht in de jury.

Het programma past bij de wens van De Leeuw. Na het stoppen van De kwis was hij op zoek naar een rol in een programma waar hij onderdeel van uitmaakt en niet de kar hoeft te trekken.

De woordvoerder wil niet zeggen of De Leeuw ook andere programma's gaat maken bij RTL. "Eén ding weet ik zeker, ik kan de mensen geruststellen: het wordt geen reisprogramma", zegt De Leeuw.

Ranking the stars

De Leeuw maakte sinds 1990 programma's voor de VARA, later BNNVARA. Zijn eerste programma was De schreeuw van de leeuw. Later volgden nog talloze andere shows, zoals PaPaul, Mooi! Weer de Leeuw en De kwis.

Zijn laatste programma, Ranking the stars, is in de zomer op NPO 3 te zien.

René Klijn

De Leeuw is al jaren een publiekstrekker bij de Publieke Omroep. Veel van zijn programma's werden goed bekeken. De presentator won ook diverse prijzen, zoals de Zilveren Nipkowschijf voor PaPaul, de Zilveren Televizier-Ster voor beste mannelijke televisiepersoonlijkheid en de Gouden Televizier-Ring voor Mooi! Weer de leeuw.

In 1992 won De Leeuw de Bronzen Roos op het festival van Montreux voor de uitzending van De schreeuw van de leeuw, waarin hij René Klijn interviewde. De zanger vertelde daarin openhartig over zijn ziekte aids.

De uitgesproken persoonlijkheid en soms grove grappen van De Leeuw werden niet door iedereen gewaardeerd. Zo leidde een uitzending in 1991 over 4 mei tot klachten.

In die uitzending nodigde De Leeuw als het typetje Bob de Rooy Duitse koppels uit op een kermis. Hij wilde het bij de botsauto's weer goedmaken met hen. Maar terwijl de Duitsers rustig rondrijden, ramt De Rooy zo hard mogelijk tegen hen aan, terwijl hij allerlei leuzen schreeuwt.

BNNVARA vindt het jammer dat De Leeuw vertrekt. "Met zijn programma's en uitgesproken persoonlijkheid heeft Paul eerst de VARA en later BNNVARA door de jaren heen veel kleur gegeven. Paul heeft een onstuitbare energie en is altijd op zoek naar nieuwe wegen", zegt mediadirecteur Robert Kievit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl