1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Whatsappen in Uganda? Dat is dan 5 cent per dag

Voor Ugandezen wordt whatsappen, facebooken en twitteren binnenkort duurder. Niet omdat de kosten voor internet omhoog gaan, maar omdat de regering belasting gaat heffen op het gebruik van sociale media.

Het gebruik van sociale media gaat 200 Ugandese shilling (zo'n 5 eurocent) per dag kosten. Dat levert de schatkist van Uganda, dat een flinke staatsschuld heeft, tientallen miljoenen euro's per jaar op.

Leugens

President Museveni zegt dat de maatregel roddelen moet tegengaan. De 73-jarige is sinds 1986 aan de macht in Uganda en gaat de laatste jaren wel vaker de strijd aan tegen sociale media. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 liet hij Twitter en Facebook blokkeren om "het verspreiden van leugens tegen te gaan".

Ook zijn er al verschillende mensen vastgezet om wat zij plaatsten op sociale media, zegt correspondent Elles van Gelder. "Vorig jaar nog een academicus die erg populair op Facebook is. Zij noemde de president een pair of buttocks, een paar billen. Daarop werd ze opgepakt en ruim een maand vastgezet."

Belasting via providers

De belasting gaat in vanaf 1 juli, maar het is niet bekend hoe de wet gehandhaafd wordt. Techredacteur Nando Kasteleijn kan zich voorstellen dat de Ugandese regering de belasting gaat heffen via de providers. "Denk bijvoorbeeld aan het scenario waarin je een abonnementsmodel hebt met standaard een bepaalde hoeveelheid data. Wil je vervolgens ook van Twitter en Facebook gebruikmaken, dan betaal je extra."

Van Gelder betwijfelt of een abonnementsmodel kan werken: "De meeste Ugandezen hebben een prepaidkaart, dus een abonnementsmodel invoeren zou niet zoveel zin hebben. Met andere woorden: dit plan is lastig uit te voeren."

Of de Ugandezen hier wakker van liggen kan Van Gelder nog niet zeggen. "De meesten hebben denk ik zoiets van: we moeten het nog maar eens zien." Sociale media worden wel steeds belangrijker in het Oost-Afrikaanse land. "Uganda heeft een heel jonge bevolking, een vijfde is tussen de 15 en 24 jaar en die doen alles met hun mobiele telefoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl