Spaanse regering op vallen vanwege corruptieschandaal
De val van het Spaanse kabinet onder leiding van premier Mariano Rajoy lijkt onontkoombaar. Al is er nog geen stemming geweest, een meerderheid van het parlement steunt een motie van wantrouwen tegen Rajoy. Aanleiding voor de motie is een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was, en waarvoor vorige week tientallen leden zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.
De motie is ingediend door de sociaal-democratische PSOE en wordt nu ook gesteund door de Catalanen en de Basken in het parlement. Over de motie wordt morgen gestemd, maar nu al is duidelijk dat er een meerderheid voor is.
Als de motie wordt aangenomen wordt Pedro Sánchez van de PSOE automatisch de nieuwe interim-premier. Hij belooft nieuwe verkiezingen.
Ultimatum
Eerder werd premier Rajoy door de Baskische Nationale Partij (PNV) een ultimatum gesteld. Hij kon op eigen initiatief aftreden, of anders zou de partij morgen de motie van wantrouwen steunen.
Of Rajoy nu de handdoek nog voor de stemming in de ring gooit, is de vraag. Hij heeft tot nu toe gezegd dat hij niet opstapt en meent dat hij voldoende vertrouwen geniet. Rajoy was vanochtend bij het debat in het parlement, maar inmiddels is hij al even niet meer gezien. Hij zou zich hebben teruggetrokken in het presidentieel paleis.
Volgens correspondent Rop Zoutberg was Rajoy vanochtend in het parlement opvallend gespannen. "We zagen hem kauwen op een zuurtje, hij kwam heel nerveus over, zoals ik niet eerder bij hem heb gezien. Hij was eerder echt de teflon-premier, niets bleef aan hem kleven."
Hoge straffen vanwege omkoping
Rajoy wankelt al enige tijd vanwege het corruptieschandaal in zijn Partido Popular. Leden van de PP lieten zich jarenlang betalen door zakenmensen, die in ruil daarvoor opdrachten en orders toegespeeld kregen.
Vorige week werden 29 betrokken politici en zakenlui vanwege de corruptie veroordeeld tot straffen die opliepen tot 52 jaar cel. Rajoy's Partido Popular kreeg een boete opgelegd van 245.000 euro omdat de partij heeft geprofiteerd van een corrupt systeem.
Rajoy claimt dat hij zelf niet van de betalingen afwist. Maar inmiddels kan hij dat volgens Zoutberg niet meer volhouden. "Hij zal echt moeten opstappen."
Opkomst Ciudadanos
De PNV was de laatste partij waarvan tot op heden onduidelijk was of ze de motie van wantrouwen zou steunen. Van alle andere partijen was dat bekend, al moest hun werkelijke mening nog blijken tijdens de stemming van morgen, zegt Zoutberg. Met de vijf stemmen van de PNV heeft de motie naar verwachting 180 zetels, vier meer dan nodig is voor een absolute meerderheid.
Na nieuwe verkiezingen zou de snel opkomende liberale partij Ciudadanos wel eens de grote winnaar kunnen worden, zegt Zoutberg. "Let op Albert Rivera, dat zou weleens een soort Spaanse Macron kunnen worden. Die wordt dan de nieuwe sterke man hier."