Gelovigen in de As Soennah-moskee in 2008
NOS NieuwsAangepast

Omstreden As Soennah-moskee is 'goed doel' en krijgt belastingvoordeel

De omstreden As Soennah-moskee in Den Haag, waarvan Nieuwsuur en NRC aantoonden dat er lovende preken worden gehouden over meisjesbesnijdenis en de jihad, profiteert als 'goed doel' van belastingvoordelen. De moskee heeft de zogeheten ANBI-status.

Staatssecretaris Snel, die over de Belastingdienst gaat, schrijft dat in antwoord op een reeks vragen van het CDA in de Tweede Kamer.

Voor de status van 'goed doel', de ANBI-status, is het nodig dat de instantie het algemeen nut dient. Snel geeft toe dat het aanbevelen van vrouwelijke genitale verminking en het stenigen van mensen in strijd met het algemeen belang is.

Maar het is "niet op voorhand vanzelfsprekend" dat dan de ANBI-status wordt ingetrokken, zegt hij. Dat heeft mede te maken met het feit dat het een religieuze instelling is. Die worden niet zo streng aangepakt, is de conclusie van Kamerlid Omtzigt op basis van de cijfers van het ministerie van Financiën.

De As Soennah-moskee heeft zich niet aan de publicatieplicht gehouden door bepaalde financiële stukken niet te publiceren, zo bevestigt de staatssecretaris. Op de vraag of dat niet voldoende is om de ANBI-status met terugwerkende kracht in te trekken, antwoordt Snel dat de Belastingdienst daar niets over mag zeggen.

Uit de antwoorden blijkt verder dat ongeveer alle buitenlandse "publiekrechtelijke lichamen" de ANBI-status en dus belastingvoordeel kunnen krijgen. Dat zou ook gelden voor de voorbeelden die het CDA noemde, zoals het Turkse ministerie van godsdienstzaken Diyanet, de Iraanse atoomenergie-organisatie en de organisatie voor Noord-Koreaanse gevangenissen en concentratiekampen.

Snel gaat naar aanleiding van de informatie die boven tafel is gekomen onderzoeken "of bepaalde (buitenlandse) publiekrechtelijke lichamen uitgesloten zouden moeten worden van de ANBI-status". Ook wordt het onderwerp ANBI-status betrokken bij het kabinetsbeleid tegen ongewenste financiering en beïnvloeding vanuit onvrije landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl