AFP

Bijna een etmaal dacht Joeri Matsarski dat hij zijn goede vriend Arkadi Babtsjenko nooit meer levend zou zien. Een moordaanslag maakte gisteravond een einde aan het leven van de Russische journalist - tenminste, dat moesten we allemaal denken.

Vandaag bleek Babtsjenko nog gewoon te leven. Hij verscheen op een persconferentie van de Oekraïense veiligheidsdienst, waar werd uitgelegd dat zijn dood in scène is gezet om de 'moordenaars' te kunnen pakken. Degenen die het op Babtjsenko gemunt zouden hebben, zouden nog eens 29 moorden en terreuraanslagen in Oekraïne hebben gepland.

Babtsjenko sprak na zijn binnenkomst de pers toe. Hij verontschuldigde zich onder meer bij zijn vrouw:

Babtsjenko: ik vraag vergeving voor alles wat er is gebeurd

Babtsjenko is uitgesproken tegenstander van het Kremlin en president Poetin. De Oekraïense veiligheidsdienst zegt intussen een huurmoordenaar te hebben opgepakt, die zou hebben gehandeld in opdracht van de Russische veiligheidsdienst.

'Ik ben compleet in shock'

De NOS sprak met Joeri Matsarski zowel vóór als ná het nieuws over de wederopstanding van Babtsjenko. Matsarski is dolblij dat zijn goede vriend nog leeft. "Ik ben compleet in shock. Ik wist het niet. Hij heeft mij helemaal niets verteld. Ja, hij heeft mensen voorgelogen, maar dat is puur om zijn gezin, zijn familie te beschermen".

Matsarski zegt de actie van zijn vriend te begrijpen. "Ik snap dat hij loog, ik zou misschien wel hetzelfde hebben gedaan. Ik heb in elk geval mijn beste vriend terug. Ik ga nu naar hem toe."

Excuses

Over de geënsceneerde moord op Babtsjenko zijn niet veel details bekendgemaakt. Het plan zou wel al twee maanden in voorbereiding zijn geweest. De Oekraïense politie zei aanvankelijk dat de journalist dinsdagavond door zijn vrouw zwaargewond werd gevonden in de portiek van zijn flat. In de ambulance op weg naar het ziekenhuis zou hij zijn overleden - maar dat bleek dus niet het geval.

Het is niet duidelijk of zijn vrouw wist van de in scène gezette dood. Babtsjenko bood tijdens een persmoment vandaag zijn naasten excuses aan. "In het bijzonder aan mijn vrouw, Olechka. Er was geen andere manier."

Ik heb mijn vrienden en collega's vele malen moeten begraven en ik ken het vreselijke gevoel.

Arkadi Babtsjenko

Op de persconferentie verbeelde Babtsjenko wat zijn naasten moeten hebben doorgemaakt. "Ik heb mijn vrienden en collega's vele malen moeten begraven en ik ken het vreselijke gevoel", zei hij.

Dat vreselijke gevoel had Joeri Matsarski dus ook bijna 24 uur. "Eerlijk gezegd kan ik het niet geloven", zei Matsarski eerder vandaag toen hij nog in de veronderstelling was dat zijn vriend was overleden.

"Ik ging direct naar zijn huis toe, alles was afgezet door de politie en onderzoeksteams, ik kon pas na vele uren het appartement in en pas daar, toen ik zag dat hij daar niet zat, besefte ik echt: onze Arkadi is er niet meer. Als er meer journalisten als Arkadi zouden zijn, zou de hele wereld er anders uitzien. We gaan hem verschrikkelijk missen."

Maar dat missen hoeft dus niet. Arkadi Babtsjenko is er nog.

STER reclame