Moslims tijdens een dienst in de moskee
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers financiering moskeeën: medewerking Buitenlandse Zaken beperkt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen volledige medewerking verleend aan het RAND-onderzoek naar de financiering van moskeeën vanuit 'onvrije landen'. Minister Blok zei gisteren dat dat wel zo was, maar uit een feitenrelaas van de betrokken onderzoekers van het RAND-instituut komt een ander beeld naar voren.

De onderzoekers zeggen dat ze in 2014 per ongeluk een geheime lijst met moskeeën van Buitenlandse Zaken in handen kregen. Die was doorgestuurd door een medewerker van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die de lijst "nog tegenkwam in zijn mailbox". Toen de onderzoekers zich tot Buitenlandse Zaken wendden om meer informatie op te vragen, kregen ze nul op het rekest. Blok benadrukte gisteren in een Kamerbrief dat er geen sprake was van het bewust achterhouden van stukken.

In een feitenrelaas dat de onderzoekers vannacht publiceerden, staat dat een medewerker van het ministerie hun duidelijk maakte dat de lijst met moskeeën die voor geld aanklopten bij Saudi-Arabië vertrouwelijk was. Het was niet de bedoeling dat zij die in hun onderzoek meenamen of erover zouden rapporteren.

Ambassades

De Tweede Kamer vraagt al sinds 2004 om informatie over Nederlandse moskeeën die vanuit de golfstaten worden gefinancierd. De ambassades van Saudi-Arabië en Koeweit verstrekken die vertrouwelijk aan het Nederlandse kabinet, maar dat zei steeds dat die informatie niet bestond. Pas na een WOB-verzoek van Nieuwsuur in 2016 kwam naar buiten dat er wel degelijk lijsten waren.

De onderzoekers van RAND deden in 2014/2015 onderzoek naar moskeefinanciering, maar moesten concluderen dat zij niet ver kwamen door een gebrek aan informatie. Ze hadden alleen de "per ongeluk" verstuurde lijst van de SZW-medewerker. "Voor het doel van het onderzoek waren niet zozeer de namen van de instellingen van belang, als wel het feit dat er op diplomatiek niveau informatie werd uitgewisseld", schrijven zij in hun feitenrelaas.

De minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag in een Kamerdebat over de financiering van Nederlandse moskeeën vanuit de Golfstaten dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient, Maar hij blijft erbij dat er niet bewust informatie is achterhouden. Volgens hem was het probleem dat er afspraken waren met de landen die lijsten leverden, om de informatie vertrouwelijk te houden. Anders zouden zij die niet meer met Nederland delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl