1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer heeft nieuwe vlag, nu 'met klasse en grandeur'

In de Tweede Kamer staat vanaf vandaag een nieuwe Nederlandse vlag. De nieuwe driekleur is ruim een meter hoger en is van ander materiaal.

In november werd op initiatief van de PVV en de SGP een Nederlandse vlag in de plenaire zaal geplaatst, maar er kwam kritiek op het formaat en het materiaal. De stof glom te veel en hing "beschroomd" te hangen.

In december kondigde Kamervoorzitter Arib al aan dat er een mooiere vlag zou komen. De kunstcommissie, met daarin onder anderen de Kamerleden Baudet (FvD), Pechtold (D66) en Agema (PVV), heeft uiteindelijk gekozen voor een ontwerp van huisarchitect Askon Eden. Hij is door een meubelmaker gemaakt.

Perenhout

De nieuwe vlag is 120 bij 180 centimeter en daarmee een slag groter dan de oude van 90 bij 50. De stok en knop zijn van gepareld roestvrijstaal, de voet is van perenhout. Het vlaggendoek is van het soort sterk geweven polyester waar ook scheepsvlaggen van worden gemaakt.

Arib is erg te spreken over het eindresultaat. "Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo wat meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie."

Zelfde plek

Enkele parlementariërs, onder wie PVV-Kamerlid Beertema, wilden dat de vlag ook zou worden verplaatst, zodat die vaker in beeld komt. Maar de positie blijft hetzelfde, schuin achter de stoel van de Kamervoorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl