Chinese touroperators krijgen een rondleiding door Orvelte
NOS NieuwsAangepast

Drenthe wil Chinese toerist lokken: 'Hier hebben we rust, dorpjes en natuur'

Trekpleisters zoals Amsterdam en het Overijsselse dorp Giethoorn hebben langzamerhand genoeg van de vele toeristen die jaarlijks langskomen, maar in Drenthe kunnen ze buitenlandse bezoekers goed gebruiken. Daarom heeft de provincie deze week een bus vol Chinese touroperators op bezoek.

'Er is nog ruimte'

"Drenthe is een toeristische provincie. Het is belangrijk voor onze economie en de leefbaarheid op het platteland", zegt gedeputeerde Henk Brink. "We denken dat er nog ruimte zit in de toeristische markt." Volgens Brink heeft zijn provincie Chinese toeristen een hoop moois te bieden. "Het hunebedcentrum, radiosterrenwacht Westerbork, historische dorpjes, rust en mooie natuur bijvoorbeeld."

Het is de bedoeling dat de Chinese touroperators straks Europese reizen zullen aanbieden waarin ook Drenthe als bestemming is opgenomen. Initiatiefnemer Jaap Alkema is niet bang voor concurrentie van bezienswaardigheden in Amsterdam. "De hoofdstad zullen ze ook willen zien, maar hier leren ze een andere kant van Nederland kennen."

In de video zie je hoe de touroperators worden ontvangen in het monumentendorp Orvelte.

Drenthe wil Chinezen lokken: Amsterdam en Giethoorn zijn al overvol

Afgelopen weekend bezocht de groep het monumentendorp Orvelte. De komende dagen hebben ze nog een druk programma. Het bevalt de touroperators tot nu toe prima. "Voorheen dacht ik bij Nederland alleen aan klompen en bier, maar nu zie ik dat het ook mooie landschappen, meren en dorpjes heeft", zegt een van hen.

Amsterdam kwam onlangs met een plan om massatoerisme in te dammen. Giethoorn werkt met zogenoemde omgevingsregisseurs om de balans tussen toeristen en inwoners terug te vinden. Voor Drenthe is dat nog lang niet nodig, denkt gedeputeerde Brink. "Inwoners van bijvoorbeeld Orvelte zijn gewend aan zo'n 150.000 bezoekers per jaar. Dat kunnen nog best een paar Chinezen bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl