In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam neemt forse maatregelen tegen massatoerisme

Amsterdam treft maatregelen om de overlast door toeristen te beperken. Het toekomstige stadsbestuur vindt dat het te druk wordt en kondigt onder meer strengere Airbnb-regels aan, waarbij vakantieverhuur in overbelaste wijken helemaal kan worden verboden. Ook wordt 'pretvervoer' over water en land aan banden gelegd in het centrum.

De laatste maatregel treft bierfietsen, segways en rondvaartboten. De opstap- en afstapplaatsen van de rondvaartboten gaan het centrum uit.

"Amsterdam is een stad om in te leven, te wonen en te ondernemen", staat in een verklaring. De 'verpretparkisering' van de stad moet worden teruggedrongen, als het aan de onderhandelende partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP ligt.

De lusten en lasten van massatoerisme moeten eerlijker verdeeld worden; de nieuwe coalitie zet in Balans in de stad (een deel van het coalitieakkoord) in op spreiding in de stad en naar de regio, schrijven AT5 en NH Nieuws.

Amsterdam kondigde een deel van deze maatregelen al eerder aan: zo werd in december bekend dat touringcars de Amsterdamse binnenstad niet meer in mogen en dat ze hun passagiers op station Sloterdijk op het OV moeten zetten.

En in januari kondigde het vorige college aan dat huiseigenaren in de hoofdstad vanaf 2019 hun woning nog maximaal dertig dagen per jaar mogen verhuren aan toeristen via Airbnb en andere sites. Dat was eerder maximaal zestig dagen per jaar.

30 miljoen bezoekers

De laatste jaren is de populariteit van de vakantieverhuur van particuliere woningen in Amsterdam sterk toegenomen: in 2013 gebeurde dat bij 4500 appartementen, vorig jaar bij 22.000.

De nieuwe coalitie wil niet per se de toeristen de stad uit jagen. De maatregelen moeten er wel voor zorgen, dat de groei van het aantal bezoekers afvlakt. Streven is dat de wijken leefbaar blijven.

Naar verwachting komen dit jaar 18 miljoen bezoekers naar Amsterdam, oplopend naar 30 miljoen in 2025.

NOS op 3 maakte eerder een uitlegvideo over de impact van massatoerisme:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl