ANP
NOS NieuwsAangepast

Financiële meevallers dekken dichtdraaien gaskraan

Het dichtdraaien van de Groninger gaskraan is een tegenvaller op de begroting. De lagere gasbaten lopen naar verwachting op tot 900 miljoen euro in 2022. Dit staat in de Voorjaarsnota, die minister Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de tegenvallende gasinkomsten binnen de begroting moeten worden opgevangen. De tegenvallers worden grotendeels gedekt door de meevallers op de begroting. De economie groeit en daar profiteert de overheid van.

Meevallers zijn er bij Sociale Zaken; er zijn minder AOW'ers dan verwacht, waardoor er 95 miljoen euro minder wordt uitgegeven. Bij Volksgezondheid is er 350 miljoen minder uitgegeven aan geneesmiddelen. Ook bij de huurtoeslag is er een meevaller van 100 miljoen euro.

Voorjaarsnota: de financiële mee- en tegenvallers van het kabinet

De economische groei helpt de begroting ook. De wereldhandel groeit sneller dan verwacht, en ook de woningmarkt draagt bij aan de groei. Toch moet er rekening worden gehouden met internationale risico's, zoals het soms onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Trump en de uitwerking van de brexit, benadrukt Hoekstra in zijn brief.

Extra geld

In aanloop naar de brexit neemt het kabinet al een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo wordt er 34 miljoen euro vrijgemaakt voor extra personeel bij douane en keuringsdiensten.

Ook zal er 64 miljoen euro worden vrijgemaakt voor onderwijs, omdat er meer leerlingen en studenten naar school en universiteiten gaan dan werd voorspeld. Meer ouders werken vanwege de gunstige economie en daarom moet er 80 miljoen extra naar de kinderopvang.

Gaskraan

Het dichtdraaien van de gaskraan heeft dus gevolgen voor de overheidsfinanciën. In 2018 gaat het om een bedrag van 150 miljoen euro aan gederfde inkomsten en in 2022 is dat bedrag 900 miljoen euro.

Daarnaast heeft het kabinet besloten om ieder jaar 200 miljoen euro te reserveren voor andere kosten voor Groningen, zoals de afhandeling van schadeclaims. "Deze reservering houdt onder meer verband met de voortgaande gesprekken met de regio over het toekomstperspectief voor Groningen," schrijft de minister.

Gevolgen gasbesluit op de rijksbegroting (in miljoenen euro's)

2018 2019 2020 2021 2022
Dichtdraaien gaskraan 150 200 300 350 900
Reservering Groningen 200 200 200 200 200

Door het vroegtijdig dichtdraaien van de gaskraan zal er ook veel gas in de grond blijven zitten. De waarde daarvan wordt geschat tussen de 50 en 125 miljard euro. Achter de schermen onderhandelt minister Wiebes van Economische Zaken met Shell en Exxon over die achtergebleven rekening. De onderhandelingen zijn nog in volle gang, deze kosten zijn dan ook nog niet in de Voorjaarsnota meegenomen.

Het kabinet wil ook extra geld uittrekken voor de knelpunten bij de politie en het Openbaar Ministerie. Pas op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt bekend of het ministerie daadwerkelijk kan rekenen op zo'n 65 miljoen euro, zoals eerder werd gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl