Aanhangers van Duque vieren zijn overwinning EPA

Er is een tweede ronde nodig bij de presidentsverkiezingen in Colombia. Bij de stembusgang van gisteren wist geen van de kandidaten een absolute meerderheid te halen.

De conservatieve kandidaat Iván Duque staat er het beste voor in de voorlopige uitslag: hij haalde zo'n 39 procent van de stemmen. Op nummer twee eindigde de oud-M19-rebel en voormalige burgemeester van Bogota, Gustavo Petro. Hij kan rekenen op ongeveer 25 procent van de kiezers.

Petro versloeg daarmee nipt Sergio Fajardo, de oud-burgemeester van Medellín, die net geen kwart van de kiezers achter zich wist te krijgen. Fajardo gaf zijn verlies toe, maar zei nog niet wie hij zal steunen in de tweede ronde van juni.

Hoge opkomst

De opkomst bij de verkiezingen was met 53 procent opvallend hoog. Colombia heeft de afgelopen twee decennia niet zulke hoge opkomstcijfers gezien.

Inzet van de verkiezingen was het vredesakkoord dat de huidige president Santos twee jaar geleden sloot met rebellenbeweging FARC. Hoewel hij daar de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg, vonden veel Colombianen dat hij te genereus was geweest voor de rebellen. Duque belooft de voorwaarden te herzien als hij wordt gekozen.

STER reclame