Ten Dam: tijd voor bier en pizza

Het menu van Laurens ten Dam na een grote ronde bestaat doorgaans uit een vette hap. En dat is na de Giro die zijn kopman Tom Dumoulin als nummer twee in het klassement afsloot, niet anders.

"Ik ga bier drinken en pizza eten", lacht Ten Dam. "Ik bedacht me dat ik maar begin met een pilsje. Het team had dubbels en tripels gehaald, maar als ik daarmee begin sta ik direct op m'n kop na drie weken geheelonthouding."

Voel me net een gladiator

"Ik ben meestal niet zo goed op zo'n laatste dag als mijn werk in de bergen erop zit", zegt Ten Dam over de onrustige slotrit door het eeuwenoude centrum van Rome. "Op de Champs-Élysées ben ik ook alleen maar aan het afzien en dit was wel een extreem rondje."

De laatste zeventig kilometer van de etappe werden geneutraliseerd, omdat het rondje door Rome te gevaarlijk bleek voor een massasprint. "Ik zei in het peloton: je bent hier net een gladiator. Of je wint, of je gaat dood. Het was zo gevaarlijk op die steentjes, ze hebben voor de goede oplossing gekozen."

Froome voor het colosseum ANP

Ten Dam is tevreden over zijn eigen Giro, in dienst van Dumoulin. "Ik denk dat ik mijn niveau weer gehaald heb, het waren drie weken op een stabiel niveau. Ik heb Tom overal goed kunnen afzetten. Ik heb altijd mijn werk kunnen doen zoals afgesproken", zegt Ten Dam voldaan.

"Tom heeft tot gisteren gevochten en als er dan een tweede en een negende plaats (voor Sam Oomen, red.) uitkomt, dan kun je niet meer dan tevreden zijn. Als er één beter is, moet je dat maar accepteren."

Ten Dam heeft mooie woorden over voor zijn kopman, die heel dicht bij de tweede Girowinst op rij was. "Hij had gewoon het niveau en was zeker in staat te winnen. Tom is als enige klassementsrenner drie weken op een superhoog niveau gebleven."

'Tom is een jaar wijzer'

Dumoulin is bovendien gegroeid ten opzichte van vorig jaar, zegt Ten Dam. "Tom is weer een jaar wijzer, wat denk je dat er vorig jaar op hem is afgekomen? Hij kon na de overwinning zijn huis niet in."

"Ik kreeg een appje dat hij bij Bennie Ceulen, onze persman, was ondergedoken. Daar heeft hij mee leren omgaan, hij gaat er ontspannener mee om. Dat is mooi om te zien, het is een volwassen renner, hoor."

STER reclame