Chris Froome AFP

Sam Bennett heeft de slotetappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Ierse renner van Bora klopte op de finish in Rome Elia Viviani, die al in deze Giro al vier ritzeges boekte. Bennett won zijn derde etappe.

Chris Froome bracht de roze trui zonder problemen over de finish en schrijft daarmee voor het eerst de Giro op zijn naam. De tweede plaats van Tom Dumoulin kwam eveneens niet meer in gevaar.

Froome zoekt naar woorden na eerste Giro-zege

Derde grote ronde op rij

Froome schaart zich met zijn eindzege in een rijtje met Eddy Merckx en Bernard Hinault. Ook zij slaagden erin drie grote rondes op rij te winnen. Froome zegevierde vorig jaar in zowel de Tour als de Vuelta.

De 115 kilometer lange koers met start en finish in Rome kende een wonderlijk verloop. De klassementsrenners vonden het parcours te gevaarlijk (slecht wegdek) en eisten en kregen een neutralisatie.

Dat betekende dat Froome en Dumoulin op vele minuten van het peloton mochten finishen.

Voorin probeerde Danny van Poppel een sprint te vermijden door in de finale met een vluchtgroep mee te springen. Hun poging strandde op 3 kilometer, waarna Viviani op waarde werd geklopt.

Van Poppel wilde niet wachten op de sprint: ik probeerde het gewoon
De uitslag van de laatste etappe van de Giro

STER reclame