Froome zoekt naar woorden na eerste Giro-zege

De droom van Chris Froome is werkelijkheid geworden. De Brit trad zondag in de voetsporen van Eddy Merckx en Bernard Hinault door voor de derde keer op rij een grote wielerronde rij te winnen.

Na zeges in de Tour de France en de Vuelta a Espana vorig jaar, voltooide hij zijn trilogie met de verovering van de roze trui in de Giro d'Italia. "Het is ongelofelijk", reageerde Froome direct na de laatste etappe in Rome. "Voor elke renner is het een droom om de drie grote leiderstruien in een tijd van tien maanden te dragen. Dat geeft een geweldig gevoel."

Froome is bovendien de eerste Brit die erin slaagt de Ronde van Italië te winnen. "Ik moet me nog steeds in mijn arm knijpen. Ik besef het nog niet echt. Dat komt de komende dagen wel, als ik er een paar dagen over na heb kunnen denken."

Sky viert feest na de Giro-zege van Froome ANP

Froome reed de Giro nog niet eerder als favoriet voor de eindzege. In 2009 en 2010 was hij bij lange na niet zo sterk als nu. "Mijn relatie met de Giro.... Ik ben er altijd wat bang voor geweest. Deze ronde vergt veel van je. Hij is totaal anders dan de andere rondes."

"Dat ik hier nu sta en de ronde gewonnen heb, ik kan het niet geloven", aldus de Brit, die al vier Tourzeges en een overwinning in de Vuelta op zak had. Hij is de zevende renner die alle drie de grote rondes minstens één keer gewonnen heeft.

STER reclame