NOS SportAangepast

Bloemendaal na vijf jaar weer de beste van Europa

Bloemendaal na vijf jaar weer de beste van Europa

De hockeyers van Bloemendaal hebben voor de derde keer in de clubgeschiedenis de titel in de Euro Hockey League veroverd. Het team van coach Michel van den Heuvel versloeg op het eigen 'Kopje' in de finale van de EHL het vorige week tot landskampioen gekroonde Kampong.

Bloemendaal, dat de finalewedstrijden van het Europese toernooi organiseerde, startte flitsend met kansen voor Roel Bovendeert, Jamie Dwyer en Jord Beekmans. De afscheid nemende doelman Jaap Stockmann had het eerste kwart vrijwel niets te doen.

Bloemendaal dacht op voorsprong te komen toen Florian Fuchs oog in oog kwam met Kampong-goalie David Harte, maar de zoemer voor het einde van het eerste kwart redde Kampong. De Utrechtse ploeg kon zijn eerste kans pas na twintig minuten laten optekenen.

Constantijn Jonker juicht na zijn openingstreffer voor Kampong in de EHL-finale

Hoewel het initiatief in de eerste twee kwarten bij Bloemendaal lag, wist Kampong - na twee mislukte strafcorners van Bloemendaal - de score veertien seconden voor rust te openen. Constantijn Jonker tipte in zijn laatste wedstrijd een in de cirkel gebracht schot van Robbert Kemperman bij de tweede paal binnen en zorgde met een velddoelpunt voor de 2-0 voorsprong.

De openingstreffer brak de wedstrijd open. In het derde kwart belegerde Bloemendaal opnieuw het doel van Kampong, dat zich vooral beperkte tot verdedigen om vanuit de counter te kunnen toeslaan. Bloemendaal wist uiteindelijk de Utrechtse defensie te slechten.

Via een uitgedachte variant van de strafcorner, die zo werd gespeeld dat de strafcornersituatie verloren ging en er weer een 'gewone' spelsituatie werd gecreëerd, schoot Xavier Lleonart vernietigend raak: 2-2. Bloemendaal denderde daarna voort, vrijwel direct resulterend in een 4-2 voorsprong. De scoop (hoge bal) van Floris Wortelboer de cirkel in werd op vernuftige wijze verzilverd door Bovendeert.

Kampong trachtte de stand in het vierde kwart gelijk te trekken, maar Bloemendaal hield stand en stelde kort voor tijd de zege veilig via de 6-2 van Thierry Brinkman. Hij profiteerde van een arbitrale fout, nadat de scheidsrechter een bal op de voet van Bloemendaal-speler Wortelboer over het hoofd had gezien. Het incident leidde tot grote ergernis bij Kampong.

In de slotseconden, toen Kampong alles-of-niets speelde, maakte Dywer er zelfs nog 8-2 van.

Met de klinkende zege sluit de 33-jarige Stockmann zijn glansrijke carrière af met de titel in de Euro Hockey League, die Bloemendaal eerder in 2009 en 2013 had gewonnen.

'Ongelooflijk gestreden'

Bloemendaal-coach Van den Heuvel was vanzelfsprekend dolgelukkig na het veroveren van de EHL. "Ik ben heel blij voor de spelersgroep. We hebben een moeilijke maand meegemaakt na het niet bereiken van de finale van de play-offs", aldus Van den Heuvel. "We zijn zo krachtig teruggekomen. Dit hadden wij wel even nodig."

Dolle vreugde bij Bloemendaal, de beste van Europa

Kampong-speler Sander de Wijn kon berusten in de nederlaag. "Bloemendaal was vandaag net wat beter. Zowel fysiek als mentaal hebben wij turbulente weken gehad en ik denk dat het ook fysiek en mentaal even op was", vertelde De Wijn, die vier ploeggenoten, aan wie hij naar eigen zeggen veel te danken heeft, ziet afzwaaien.

"Dat gaat me erg aan het hart. Het gaat om jongens voor wie ik naar de club ben gekomen, die mij zoveel hebben gegeven", zei De Wijn, die het niet droog hield. "Ik ben ze zo dankbaar. Het was geen ultiem droomafscheid voor hen, maar ik ben zo trots op wat wij hebben bereikt."

Geen titelprolongatie volgend jaar

De kersverse kampioen van Europa is volgend seizoen echter niet terug te vinden in de EHL. In de strijd om het laatste Nederlandse ticket verloor Bloemendaal vorige week zaterdag via shoot-outs van Oranje-Rood.

Rotterdam maakt Nederlands podium in EHL compleet

Rotterdam completeert podium

De hockeyers van Rotterdam sloten de Euro Hockey League af met de derde plaats. Ze klopten het Belgische Herakles met 5-4.

Thijs van Dam maakte in de voorlaatste minuut via een strafcorner het winnende doelpunt. Jeroen Hertzberger trof doel met een velddoelpunt, dat dubbel telt. Hij benutte ook een strafcorner, net als Tjep Hoedemakers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl