Kampong prolongeert titel na spannend duel met Amsterdam

Na een spannende en allesbeslissende wedstrijd zijn de hockeyers van Kampong voor de tweede keer op rij landskampioen geworden. De Utrechters versloegen in eigen huis Amsterdam in het derde finaleduel met 3-1.

Kampong, nummer één van de reguliere competitie, stootte via Oranje-Rood door naar de finale om het landskampioenschap. Het won het eerste duel met Amsterdam via shoot-outs, maar moest zaterdag in de tweede wedstrijd buigen. Via de derde, beslissende wedstrijd zondag stelde Kampong de achtste landstitel in de clubgeschiedenis veilig.

Sterk Kampong

De thuisploeg startte in een zonovergoten Utrecht sterker en opende na tien minuten spelen via een razendsnelle counter de score. Het profiteerde van onoplettendheid bij Amsterdam, dat na een aanvallende fout protesteerde bij de arbitrage. Jasper Luijkx tipte de bal binnen na een pass van Bjorn Kellerman.

Kampong-speler Jasper Luijkx tekent voor de 1-0

Na de openingstreffer meldde Kampong zich opnieuw voor het Amsterdamse doel, maar Luijkx en Robbert Kemperman stuitten op de deze play-offs uitstekend keepende Jan de Wijkerslooth. De goalie, die zijn hele jeugd bij Kampong speelde maar wegens te weinig uitzicht op speelminuten naar de hoofdstad vertrok, zag zijn ploeg na zijn goede reddingen beter in de wedstrijd komen.

Het resulteerde in de gelijkmaker van Mirco Pruyser, de gevierde man van het tweede duel. Hij zorgde zaterdag met twee goals hoogst persoonlijk voor een derde wedstrijd en in de finale op zondag tekende Pruyser met een knap backhandschot voor de 1-1 ruststand.

Sierlijke sluitposten

In het derde kwart toonden beide sluitposten hun klasse. Allereerst hield Kampong-keeper David Harte de strafcorner van Boris Burkhardt op sierlijke wijze uit zijn doel en daarna liet De Wijkerslooth met een katachtige reflex van zich horen.

Amsterdammer Mirco Pruyser scoort opnieuw tegen Kampong

Vlak voor het verstrijken van het voorlaatste kwart kwam Kampong opnieuw op voorsprong. Sander de Wijn dribbelde na een interceptie door de Amsterdamse defensie en vond Kemperman. De middenvelder draaide snel weg en passeerde De Wijkerslooth.

Het laatste kwart stond bol van de spanning. Amsterdam trachtte via een extra veldspeler en aanvragen van de videoscheidsrechter de gelijkmaker af te dwingen, terwijl Kampong zich alleen nog met verdedigen bezighield.

Amsterdam wist echter niet te overtuigen en via een hoge bal van Martijn Havenga besliste Kellerman voor open doel de wedstrijd in het voordeel van Kampong.