Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst op het trainingsveld bij Feyenoord Pro Shots

Van Bronckhorst: karakter en mentaliteit brachten Kuijt telkens stapje hoger

tijd van publicatie Aangepast

Zijn karakter, zijn winnaarsmentaliteit en zijn voetbalkwaliteiten. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten die van Dirk Kuijt een topvoetballer hebben gemaakt, aldus Giovanni van Bronckhorst.

Van Bronckhorst was de laatste trainer van Kuijt bij Feyenoord. Tussen 2010 en 2014 speelden ze ook samen bij het Nederlands elftal. NOS-verslaggever Arman Avsaroglu sprak met de coach over Kuijt, die vanmiddag (14.15 uur) in De Kuip officieel afscheid neemt als voetballer.

Het karakter van Kuijt

"Zijn karakter is een van zijn sterkste punten. Dirk heeft een carrière gehad waarin hij telkens een stapje hoger ging. Van Quick Boys naar FC Utrecht, naar Feyenoord, naar Liverpool. Hij moest altijd knokken om dat niveau te halen. Je wordt bij zulke stappen gedwongen om jezelf te blijven ontwikkelen en daarin is Dirk goed geslaagd."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Bronckhorst: karakter bracht Kuijt telkens stapje hoger

"Zijn mentaliteit en zijn karakter hebben hem ook gebracht bij clubs waarbij karakter altijd in het dna zit. Of het nou FC Utrecht of Feyenoord of Liverpool is. Maar Dirk heeft ook zijn voetbalkwaliteiten in de loop van zijn carrière ontwikkeld. Hij is steeds beter geworden."

Kuijt als winnaar

"Ik heb Dirk bij Oranje heel lang meegemaakt. Vaak speelde hij voor mij of aan de rechterkant", vervolgt Van Bronckhorst, die met Kuijt onder meer de verloren WK-finale tegen Spanje in 2010 speelde. "Maar ik heb hem natuurlijk het best meegemaakt in de periode bij Feyenoord vorig jaar."

"Vanaf de dag dat hij hier binnenkwam, wilde Dirk winnen. Dat zit ook in zijn karakter. Dirk is een winnaar. En in die mentaliteit neemt hij zijn medespelers mee. Niet alleen in wedstrijden, maar ook in de training en in de gym. Voor een trainer is het belangrijk dat je zulke spelers in de selectie hebt."

Kuijt als positivo

Een 'eeuwige positivo' wordt Kuijt weleens genoemd. Iemand die altijd de zonnige zijde inziet en nooit opgeeft. Werd Van Bronckhorst daar nooit eens moe van? "Zeker niet. Ik ben zelf ook zo ingesteld, ik heb ook een heel positief karakter. Voor Dirk is het heel belangrijk om alles positief in te zien. Daar haalt hij ook zijn kracht uit."

2008: Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst tijdens de training van Oranje Pro Shots

In dat positieve imago kwam eerder deze maand wel een deukje, na het verschijnen van het boek Dirk Kuijt - Het geloof in succes. In de biografie van Kuijt komt Van Bronckhorst er niet altijd even gunstig vanaf. Het bleek Kuijt danig dwars te zitten dat hij in het kampioensjaar van Feyenoord geregeld op de bank terechtkwam.

De band met Kuijt

"Het is vaak gegaan over mijn band met Dirk, zeker in het kampioensjaar. Het was een fantastisch jaar voor mij als trainer, maar ook moeilijk omdat je mensen in de selectie moet teleurstellen. Dat heb ik een aantal keer met Dirk moeten doen. Dat was wel moeilijk, omdat je natuurlijk een verleden hebt met elkaar en elkaar goed kent."

"Dirk sprak daarover natuurlijk zijn teleurstelling uit. En dat moet ook. Maar uiteindelijk ben je als coach verantwoordelijk voor je hele team."

Afscheid van Kuijt

"Ik wist wel dat hij over het einde van zijn loopbaan aan het nadenken was. Maar ik heb daar geen stem in gehad. Ik vind het heel belangrijk dat je een speler niet stuurt, dat je een speler echt zijn gevoel laat spreken. Daarom heb ik er bewust niet met Dirk over gesproken."

Met Feyenoord ging het in het eerste seizoen na Kuijt een stuk minder. Aan de titelrace deden de Rotterdammers niet mee, wel werd nog de beker veroverd. "De afwezigheid van Kuijt was een van de redenen, maar niet de enige. Het had ook met de andere samenstelling van de groep en de vele wisselingen te maken."

"Maar het mag duidelijk zijn dat Dirk er met zijn ervaring niet was. Dirk heeft uitstekend gepresteerd voor Feyenoord. En hij heeft op zijn hoogtepunt kunnen stoppen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De historische goal van Dirk Kuijt
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame