Chris Froome blij met Wout Poels op de finish van de voorlaatste etappe Getty

Froome weerstaat laatste aanval Dumoulin en behoudt roze trui

tijd van publicatie Aangepast

Tom Dumoulin is er in de laatste bergetappe van de Giro d'Italia niet in geslaagd Chris Froome uit de roze trui te rijden. De Nederlander eindigt, als er zondag niets geks gebeurt, als tweede in het eindklassement.

De dagzege was voor één van de vroege vluchters, Mikel Nieve, en de tweede plaats was voor Robert Gesink, Maar alle ogen waren in de twintigste etappe naar Cervinia gericht op Dumoulin. Kon hij nog iets doen aan zijn achterstand van veertig seconden op Froome?

Het antwoord kwam op een kleine zes kilometer van de finish. Na vijf mislukte pogingen van Dumoulin om Froome te lossen, ging de winnaar van de laatste Tour én de laatste Vuelta zelf maar op de pedalen staan. Dumoulin moest zich gewonnen geven.

Chris Froome in de voorlaatste etappe van de Giro 2018 Getty

Dumoulin kwam nog wel terug, en probeerde met Sam Oomen om Froome alsnog in de problemen te brengen, maar dat lukte andermaal niet. Froome perste er op het laatste rechte eind nog een sprintje uit en breidde daarmee zijn voorsprong op Dumoulin uit naar 46 tellen.

Dumoulin kwam uiteindelijk als dertiende over de finish.

Oomen negende

Miguel Angel Lopez is zondag de derde renner op het eindpodium in Rome. Hij passeerde Thibaut Pinot, die zijn inspanningen van vrijdag moest bekopen met een inzinking. Sam Oomen besluit de Giro op een knappe negende plaats.

Klassement NOS
Uitslag en klassementen

STER Reclame