Officiële website Arsenal met de shirt-presentatie www.arsenal.com

De regering van Rwanda vindt dat Kamerleden van de Nederlandse coalitiepartijen zich niet met het sponsorcontract van Rwanda met de Engelse voetbalclub Arsenal moeten bemoeien.

Rwanda maakte gisteren bekend dat spelers van Arsenal drie jaar lang de tekst 'Visit Rwanda' op een mouw van hun shirt zullen dragen. Rwanda hoopt daarmee meer toeristen te trekken, onder meer naar drie nationale natuurparken. Volgens de krant The East African betaalt Rwanda daar 30 miljoen euro voor.

Nederland biedt Rwanda ontwikkelingshulp. De Kamerleden willen nu opheldering van minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking. "Ik ben verontwaardigd dat een land waar wij stevig financieel hulp aan verlenen, nu voor maar liefst 30 miljoen euro shirtsponsor is geworden van een grote Engelse voetbalclub", zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

"Beste parlementariërs van Nederland. Jullie hebben hier niets mee te maken", twittert staatssecretaris Nduhungirehe van Buitenlandse Zaken.

Ook beschuldigt hij de Kamerleden van arrogantie en een neo-koloniale houding. "Dit moet eens ophouden", schrijft hij op Twitter.

De ambassadeur van Rwanda in Nederland beschuldigt Voordewind van misleiding. "Dit gaat over het promoten van toerisme op de best mogelijk manier, zodat we de duurzame ontwikkeling en verhoging van de welvaart bereiken die we allemaal willen! Meer niet!"

STER reclame