ANP

Het rommelt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, schrijft Het Financieele Dagblad. De privacywaakhond zou door bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen vleugellam zijn geworden, terwijl het juist slagkracht nodig heeft nu de nieuwe Europese privacyregels zijn ingegaan.

De krant baseert zich op bronnen rond de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), advocaten en privacydeskundigen. "Het ontbreekt de AP aan voldoende autoriteit", zegt Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, in het FD. Advocaat Axel Arnbak van advocatenkantoor De Brauw zegt dat iedereen kan zien dat de AP "in slechte doen is".

Aleid Wolfsen

De bronnen van de krant zeggen dat vorig jaar en dit jaar een aantal zwaargewichten is vertrokken, zoals directeur Paul Frencken en hoofd private sector Udo Oelen. Het vertrek wordt in verband gebracht met bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen, die geregeld lijnrecht tegenover zijn mensen zou staan. Ook zou Wolfsen vaak botsen met vicevoorzitter Wilbert Tomesen, het enige andere lid van het college van bestuur van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een betrokkene hekelt de autoritaire stijl van de oud-burgemeester van Utrecht. Een ander zegt tegen de krant: "Wolfsen vraagt nooit om informatie aan de deskundigen. Hij weet het zelf altijd beter."

Reactie

De Autoriteit Persoonsgegevens erkent dat er discussies zijn binnen het bestuur. Dat komt volgens de autoriteit door de sterke groei van de organisatie, in de aanloop naar het van kracht worden van de Europese privacywet. Eerst waren er 72 voltijdbanen, tegenwoordig 123.

De waakhond geeft toe dat een aantal mensen is vertrokken, maar wijt dat aan "de veranderingen die de organisatie doormaakt". Daarnaast is de markt voor privacy-experts volgens de AP krap en zijn zijn medewerkers daarom gewild.

De autoriteit wijst er verder op dat er een grote instroom is geweest van nieuwe mensen met ruime ervaring.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming erkent dat het in een tijd "met meer aandacht voor databeheer en voor het beheer van persoonsgegevens" lastig is om goede mensen te krijgen. Maar hij vertrouwt erop dat de Autoriteit zijn werk goed kan doen. Dekker vindt dat het aan het orgaan zelf is om een leegloop te voorkomen.

Privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens is als privacywaakhond verantwoordelijk voor het handhaven van de Europese wet Algemene Verordening Gegevensbescherming, die vandaag is ingegaan. De wet zorgt ervoor dat bedrijven en overheden meer duidelijkheid moeten geven over welke (persoons)gegevens ze verzamelen.

"Het van toepassing worden van de nieuwe privacywetgeving is voor iedereen een uitdaging", zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. "We hebben er hard aan gewerkt om een nieuwe toezichthouder op te bouwen om de effectiviteit van het toezicht verder te vergroten. En we zullen er alles aan blijven doen om op een goede wijze uitvoering te geven aan onze verantwoordelijkheden."

STER reclame