NOS NieuwsAangepast

Nederlandse privacywaakhond vreest geldtekort door nieuwe wetgeving

De Autoriteit Persoonsgegevens vreest dat ze te weinig geld heeft om alle verzoeken, die door de nieuwe privacywet op de organisatie afkomen, adequaat te behandelen. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie na berichtgeving bij NU.nl.

De nieuwe wet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), treedt op 25 mei in werking. Vanaf dat moment kunnen burgers klachten indienen bij Autoriteit Persoonsgegevens over bedrijven die de nieuwe wet niet naleven.

De organisatie is naar eigen zeggen wel klaar om te handhaven, maar denkt wel dat ze te weinig geld heeft om dit goed te doen. "Het is een ingewikkeld verhaal. We weten namelijk nog niet wat er op ons afkomt", zegt een woordvoerder.

Wat houdt die nieuwe privacywet precies in? Marjolein Hogervorst legt het je in deze video uit:

Hoe werkt de nieuwe Europese privacywet?

De privacywetgeving zorgt ervoor dat bedrijven en overheden meer duidelijkheid moeten geven over welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De consument krijgt meer rechten. Als partijen in de fout gaan, kan dat leiden tot een waarschuwing of een boete, die kan oplopen tot 20 miljoen euro of vier procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar verschillende mogelijkheden om de klachten op een goede manier te verwerken. Er zijn drie opties, die 'laag', 'midden' en 'hoog' worden genoemd. De budgetten lopen daarbij uiteen van 19,6 miljoen tot 29,4 miljoen.

"Onze inschatting was in eerste instantie dat we straks genoeg mankracht zullen hebben voor het laagste scenario. Maar we hebben in de eerste maanden van dit jaar zo'n toename gezien van het aantal verzoeken, dat we vrezen dat we eerder uitkomen op het middenscenario", zegt de woordvoerder. Dat zou betekenen dat de organisatie vier miljoen euro meer nodig heeft dan in eerste instantie was bedacht.

De organisatie wil naar eigen zeggen geen paniek zaaien en heeft met het ministerie van Justitie, waar het geld van krijgt, afgesproken dat er snel wordt geëvalueerd.

Rondgang in Europa

Gisteren meldde persbureau Reuters op basis van een rondgang langs Europese waakhonden dat er bij veel organisaties zorgen zijn. Van de 24 organisaties die meededen aan het onderzoek, lieten zeventien weten dat ze te weinig geld hebben of nog onvoldoende autoriteit om handelend op te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl