De veerdienst wordt op dit moment uitgevoerd door rederij Wagenborg NOS

Een groep van vijf ondernemers van Ameland wil de veerdienst tussen Holwerd en Ameland voor hun rekening gaan nemen. Ze hebben daarvoor de stichting Amelander Veerdienst opgericht, meldt Omrop Fryslân.

De veerdienst wordt nu nog uitgevoerd door rederij Wagenborg, maar die concessie loopt in 2029 af. De Amelanders willen meedoen aan de nieuwe aanbesteding.

Eilander belang voorop

Ze hopen zo dat de tarieven in de toekomst niet omhoog zullen schieten. Daarnaast willen ze met de stichting meer invloed uitoefenen en ervoor zorgen dat het belang van het eiland en de eilandbewoners voorop komt te staan. Ook moet de dienstregeling niet afhankelijk zijn van eb en vloed, stellen ze.

De stichting heeft een veerdienst voor ogen zoals TESO, tussen Den Helder en Texel. Die hanteert volgens de stichting acceptabele tarieven en de bevolking heeft inspraak.

Veerboot onderweg naar Ameland ANP

Vaargeul

De bereikbaarheid van Ameland is al jaren onderwerp van discussie. De vaarweg wordt steeds moeilijker begaanbaar, doordat deze dichtslibt met zand en grind. De veerboten lopen daardoor vertraging op. Dat is niet alleen slecht voor de economie, maar ook voor de bewoners, zegt burgemeester Albert de Hoop.

Hij bepleitte vorig jaar juli nog dat er snel een oplossing moet komen. "Zo zijn er mensen die na hun werk op het vasteland niet meer thuis kunnen komen of moeten dat doen met flinke vertraging. Of als iemand voor een chemokuur naar de overkant moet, dan is het heel erg als de veerdienst vertraging heeft", zei De Hoop.

Jaarlijks gebruiken zo'n 1,3 miljoen passagiers de veerdienst tussen Ameland en Holwerd.

STER reclame